Відповідальність за надання неправомірної вигоди

За інформацією Прокуратура Глибоцького району, Чернівецької області, упродовж січня 2024 року, за процесуального керівництва прокурорів Сторожинецького відділу Чернівецької окружної прокуратури до Сторожинецького районного суду передано чотири обвинувальні акти за фактами надання неправомірної вигоди працівникам Державної прикордонної служби України, за безперешкодний перетин державного кордону та поліцейським, з метою уникнення відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень, за ч. 1 ст. 369 КК України.

Так, до Сторожинецького районного суду скеровано обвинувальний акт відносно 33-річного жителя м. Київ, який у жовтні минулого року, перебуваючи на території пункту пропуску “Красноїльськ”, під час проходження митного контролю для перетину державного кордону на виїзд з України в Румунію, з метою його безперешкодного перетину, надав службовій особі прикордонного контролю неправомірну вигоду в сумі 40 євро.

Інший обвинувальний акт, скеровано до суду відносно чернівчанина, який у жовтні 2023 року, перебуваючи на території пункту пропуску “Красноїльськ”, під час проходження митного контролю для перетину державного кордону на виїзд в Румунію, з метою його безперешкодного перетину, надав неправомірну вигоду в сумі 1000 гривень.

Крім того, до Сторожинецького районного суду скеровано обвинувальний акт відносно жителя Чернівецької області, який з метою уникнення відповідальності за вчинення домашнього насильства, надав працівникам поліції неправомірну вигоду в розмірі 200 євро.

Також до суду скеровано обвинувальний акт відносно 51-річного жителя Чернівецького району, який з метою уникнення відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, надав працівникам поліції неправомірну вигоду в сумі 50 євро.

Трьом правопорушникам обрано запобіжні заходи у виді застави, а
одному – домашній арешт.

За скоєне правопорушникам загрожує покарання до чотирьох років позбавлення волі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.