Які продукти потрібно їсти для гарного настрою

Постійний стрес та поганий настрій можуть виникати через неправильне харчування. Усі вважають, що для гарного настрою треба з’їсти щось солодке, насамперед шоколадку. Але не зовсім так.

Чому виникає поганий настрій

Причина такого стану – у харчуванні. Раціон людини може бути збіднений продуктами, що містять триптофани.

Триптофан або L Tryptophan – одна з незамінних амінокислот для людського організму. Ок самостійно не виробляється організмом.

До основних функцій триптофану відносять:

сприяє природному здоровому сну – скорочує час засинання без порушення його структури та тривалості;

знижує чутливість до болю;

усуває симптоми ПМС;

знімає напругу та заспокоює, прибирає агресію, покращує настрій;

нормалізує апетит та знижує почуття голоду;

підвищує концентрацію уваги;

допомагає уникнути головного болю та мігрені;

відмінний помічник у боротьбі з гіперактивністю у дітей, стресами та зайвою вагою.

Механізм дії триптофану

Потрапляючи в організм через шлунково-кишковий тракт, триптофан у клітинах печінки під впливом фолієвої кислоти, вітаміну С та магнію перетворюється на 5-гідроксотриптофан (5-НТР) – активну форму триптофану, яка легко проникає через гематоенцефалічний бар’єр. Тільки після цього вона перетворюється на серотонін – “гормон щастя та радості”.

Нутриціолог каже, що ввечері при темряві серотонін перетворюється на мелатонін (“гормон сну”). Це означає, якщо серотоніну синтезується вдень недостатньо, то й мелатоніну ввечері не вистачить, що позначиться на якості сну.

Багаті на триптофан такі продукти як: м’ясо, риба, птиця, бобові, горіхи, кунжут, сир, сушені фініки, овочі, фрукти і ягоди.

Однак важливим фактором правильного перетворення триптофану є здоровий кишківник та наявність синергізмів (В6, вітаміну С, фолієвої кислоти, магнію та цинку).

Джерело: https://molbuk.ua/