Піст очищує організм і зміцнює здоров’я

Про користь посту для здоров’я людини розповідає експерт Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за фахом «Гастроентерологія», доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ Марина Патратій. Інформує Чернівецький обласний центр громадського здоров”я.
«Важливо пам’ятати, що піст – це не дієта для схуднення. Це обмежений раціон і повністю збалансувати його за всіма нутрієнтами буде складно. Тому не дарма пости мають встановлений період. Якщо ви хворієте на цукровий діабет, ниркову недостатність і різні онкологічні захворювання, виразкову хворобу, захворювання травної системи, а також важкі кардіологічні патології, – дотримуватись посту не рекомендовано. Послаблений піст допустимий для вагітних та жінок, що годують грудьми, наприклад зі збереженням у раціоні риби, яєць та молочних продуктів, але з виключенням м’яса.» = каже Марина Патратій, експерт Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за фахом «Гастроентерологія».
❓Чим замінити продукти тваринного походження
🔴Оскільки існує заборона на м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти і яйця, то для профілактики дефіциту білка та жирів в раціон харчування варто включати наступні продукти:
• Бобові (нут, сочевиця, маш, горох, квасоля)
• Сир Тофу
• Гриби
• Горіхи та горіхова паста (крім арахісу)
• Крупи (гречка, кіноа, овес)
• Водорості (норі, ламінарія, спіруліна)
• Насіння (гарбуза, льону, чіа, соняшнику, кунжут)
• Овочі (горошок зелений, броколі, шпинат, брюссельська капуста, цвітна капуста, спаржа)
• Авокадо, гарбуз
• Морепродукти
• ⠀Квашені продукти
З усіх перелічених продуктів можна готувати як звичні страви, так і різноманітні котлетки, паштети, намазки, закуски, супи, пироги, і навіть десерти!
Звичайно, інші крупи, овочі, фрукти можна їсти, в межах того, що вам підходить і за межами посту. Цей список нехай буде нагадуванням, про що ви могли забути.
🤔Період посту – чудова можливість навчитись їсти овочі і зберегти цю звичку і після посту. Овочева їжа, багата клітковиною, дозволяє нашій корисній мікрофлорі повноцінно виконувати свої функції – це і підтримка імунітету, і контроль рівня цукру та холестерину в крові, профілактика закрепів, збагачення вітамінами, контроль нашого настрою та апетиту.
Овочі та фрукти необхідно вживати в кількості не менше 500 грамів щодня. Найкраще при виборі керуватись правилом “веселки”, тобто жовті-оранжеві-червоні-фіолетові-зелені (лимон, морква, буряк, помідори, фіолетова капуста, селера, авокадо, петрушка, кріп і т.д.) і намагатись розподіляти денну норму на всі прийоми їжі рівномірно.
Достатня кількість овочів також буде давати кращий рівень насичення і нас не буде тягнути в бік солодощів та випічки.
🔴Дуже важливо розібратись у підміні понять.
Пісний майонез, пісні соєві сосиски, пісні тортики та печиво – точно містять у своєму складі транс-жири (маргарин, гідрогенізовані рослинні жири, кондитерський жир тощо), надлишок солі та підсилювачів смаку. Такі продукти підтримують рівень запалення в організмі та при регулярному вживанні підвищують ризик розвитку раку. Тому прості звичайні продукти перелічені вище і мають стати основою раціону під час посту.
🔴Не варто забувати і про інформаційний та емоційний піст.
Як під час посту, так і після нього варто уникати негативних емоцій – зла, гніву, ненависті. Намагайтесь скоротити час, який проводите перед телевізором чи в соціальних мережах. Присвятіть його духовному розвитку, фізичній активності, спілкуванню з близькими та самим із собою.