ПОДАТКОВА СЛУЖБА ЗАПУСТИЛА ТЕСТУВАННЯ ПРОГРАМНОГО РРО “ПРРОСТО”

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, забезпечення розробки програмного рішення для програмних реєстраторів розрахункових операцій та можливості його тестування здійснюється Державною податковою службою України на виконання Указу Президента України від 08 листопада 2019 року №837/2019.

Записатися на тестування можна з 01 січня 2020 року за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua.

Після тестування та можливого доопрацювання за пропозиціями та зауваженнями буде забезпечене подальше використання програмного рішення для програмних РРО для здійснення господарської діяльності.

Програмне РРО “пРРОсто” – це безкоштовний сервіс від податкової, який взаємодіє через Інтернет з сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс, і виконує функції: формування, підпис, відправлення та видачу чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, перегляд даних, та інші.

Програмне рішення доступне для тестування на смартфонах і планшетах під операційними системами Android та iOS.

Запропоноване програмне РРО не є ексклюзивним, наявність відкритого програмного інтерфейсу (API) дозволить розробникам програмного забезпечення пропонувати для підприємців та застосовувати для власних потреб альтернативні розробки.

Розробка не потребує сертифікації, технічної експертизи, включення до Державного реєстру моделей – достатньо виконувати вимоги законодавства, формувати, підписувати та реєструвати чеки у встановленому форматі й надавати їх покупцям товарів та отримувачам послуг, в тому числі в електронному форматі.

Софт створений податковою службою у співпраці з  Офісом ефективного регулювання.

Запрошення учасників до тестування буде розсилатися з 09 січня 2020 року.

 

Сплата податків: буковинські платники здолали п’ятимільярдний рубіж

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що торік платники області до Зведеного бюджету сплатили 5 мільярдів 190,6 млн. грн. податкових платежів,   що  на 806,2 млн. грн., або на 18,4 відсотки перевищує надходження 2018 року. При цьому а індикативний показник завдань ДФС України перевиконано на 104,2 відсотки, або (+207,4 млн. грн.). У грудні 2019 року надходження складають 502,3 млн. грн. (+37,4 млн. грн.)

За словами в.о. начальника податкової служби краю Бориса Акіменка – ключові показники діяльності виконані за всіма напрямками.

Із вказаних надходжень на загальнодержавні потреби – до державного бюджету спрямовано 2027,8  млн. грн.  В свою чергу, на потреби місцевих громад  області, надійшло 3162,8 млн. грн. від загальних платежів. У порівнянні з 2018 роком приріст податкових платежів до державного бюджету перевищив 316,2 млн. грн., а до бюджетів місцевих громад 490,0 млн. грн.

За обсягами надходжень, основними джерелами поповнення державної казни у січні – грудні   2019 року були: податок на додану вартість, якого сплачено 806,4 млн. грн. (+136,8 млн. грн.), податок на доходи фізичних осіб – 712,5 млн.грн. (+114,9 млн. грн.), податок на прибуток – 190,0 млн. грн. (+23,5 млн. грн.), та військовий збір – 222,7 млн. грн. (+33,5 млн. грн.),

65,2 відсотки надходжень бюджетів місцевих громад складає податок на доходи фізичних осіб – 2062,8 млн. грн. (+337,2 млн. грн.). Також, місцеві бюджети від суб’єктів малого підприємництва «спрощенців» отримали понад 483,3 млн. грн. єдиного податку(+88,2 млн. грн.). Землевласники та землекористувачі забезпечили місцевим бюджетам практично 353,4 млн. грн. (+58,0 млн. грн.).  Продавці підакцизних товарів акумулювали – 117,6 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу.

ДЕКЛАРУЄМО ДОХОДИ: З 1 СІЧНЯ СТАРТУВАЛА ДЕКЛАРАЦІЙНА КАМПАНІЯ

Головне управління ДПС у Чернівецькій області запрошує буковинців декларувати доходи  отримані у 2019 році. Деклараційна кампанія розпочалася 1 січня 2020 року і буде продовжуватися до 1 травня 2020 року. Платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Декларацію зобов’язані подавати громадяни які отримували доходи у 2019 році, зокрема, доходи від операцій із продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна; дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; вартість успадкованого чи отриманого в дарунок майна; іноземні доходи; інші доходи, що не оподатковувалися при виплаті та суми прощеного боргу.

Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): особисто або уповноваженою на це особою;  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Звертаємо  увагу,  що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Також, краяни можуть подавати Податкову декларацію про майновий стан і доходи на отримання податкової знижки. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки: серед основних: відшкодування частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом; суму коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям; суму коштів, сплачених платником податку за навчання на користь вітчизняних закладів освіти; суму витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків; оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік; оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита; суму коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, витрати на оплату оренди житла для внутрішньо переміщених осіб.

Зверніть увагу! Податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкових органів за місцем своєї податкової адреси зобов’язані надати у терміни: фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) про доходи, отримані від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у термін протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року);  фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність у термін до 01 травня року, що настає за звітним;

фізичні особи, які отримали доходи від неподаткових агентів, або доходи від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, у термін до 01 травня року, що настає за звітним.

Декларації подаються до ЦОПів. Адреси за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/