Сплата податків: буковинські платники здолали п’ятимільярдний рубіж

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що торік платники області до Зведеного бюджету сплатили 5 мільярдів 190,6 млн. грн. податкових платежів, що на 806,2 млн. грн., або на 18,4 відсотки перевищує надходження 2018 року. При цьому а індикативний показник завдань ДФС України перевиконано на 104,2 відсотки, або (+207,4 млн. грн.). У грудні 2019 року надходження складають 502,3 млн. грн. (+37,4 млн. грн.) За словами в.о. начальника податкової служби краю Бориса Акіменка – ключові показники діяльності виконані за всіма напрямками. Із вказаних надходжень на загальнодержавні потреби – до державного бюджету спрямовано 2027,8 млн. грн. В свою чергу, на потреби місцевих громад області, надійшло 3162,8 млн. грн. від загальних платежів. У порівнянні з 2018 роком приріст податкових платежів до державного бюджету перевищив 316,2 млн. грн., а до бюджетів місцевих громад 490,0 млн. грн. За обсягами надходжень, основними джерелами поповнення державної казни у січні – грудні 2019 року були: податок на додану вартість, якого сплачено 806,4 млн. грн. (+136,8 млн. грн.), податок на доходи фізичних осіб – 712,5 млн.грн. (+114,9 млн. грн.), податок на прибуток – 190,0 млн. грн. (+23,5 млн. грн.), та військовий збір – 222,7 млн. грн. (+33,5 млн. грн.), 65,2 відсотки надходжень бюджетів місцевих громад складає податок на доходи фізичних осіб – 2062,8 млн. грн. (+337,2 млн. грн.). Також, місцеві бюджети від суб’єктів малого підприємництва «спрощенців» отримали понад 483,3 млн. грн. єдиного податку(+88,2 млн. грн.). Землевласники та землекористувачі забезпечили місцевим бюджетам практично 353,4 млн. грн. (+58,0 млн. грн.). Продавці підакцизних товарів акумулювали – 117,6 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу.


Головне управління ДПС у Чернівецькій області запрошує буковинців декларувати доходи отримані у 2019 році. Деклараційна кампанія розпочалася 1 січня 2020 року і буде продовжуватися до 1 травня 2020 року. Платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Декларацію зобов’язані подавати громадяни які отримували доходи у 2019 році, зокрема, доходи від операцій із продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна; дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; вартість успадкованого чи отриманого в дарунок майна; іноземні доходи; інші доходи, що не оподатковувалися при виплаті та суми прощеного боргу.

Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): особисто або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Звертаємо увагу, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Також, краяни можуть подавати Податкову декларацію про майновий стан і доходи на отримання податкової знижки. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки: серед основних: відшкодування частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом; суму коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям; суму коштів, сплачених платником податку за навчання на користь вітчизняних закладів освіти; суму витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків; оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік; оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита; суму коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, витрати на оплату оренди житла для внутрішньо переміщених осіб.

Зверніть увагу! Податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкових органів за місцем своєї податкової адреси зобов’язані надати у терміни: фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) про доходи, отримані від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у термін протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року); фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність у термін до 01 травня року, що настає за звітним;

фізичні особи, які отримали доходи від неподаткових агентів, або доходи від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, у термін до 01 травня року, що настає за звітним.