Поради щодо виправлення помилок у документах

У зв’язку із численними зверненнями жителів нашого району до відділу «Глибоцьке бюро правової допомоги» Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за роз’ясненнями  щодо порядку внесення виправлень помилок у написанні прізвища, імені чи по батькові особи або цифри в даті народження у правовстановлюючих документах.

Найчастіше така невідповідність виявляється  при оформленні пенсії, майнових прав громадянина, або оформленні документів для виїзду за кордон.

Різниця у написанні прізвища, імені чи по батькові особи або цифри в даті народження  дуже часто є наслідком помилкового перекладу з російської, якою було складено усі правовстановлюючі документи за часів СРСР, на українську мову, з боку осіб, які після закінчення існування держави СРСР заповнювали та видавали документи українською мовою.

У зв’язку з цим виникає питання — яким чином можна виправити помилку, що допущена у правовстановлюючих документах? На сьогодні існує два способи виправити помилки в документі: позасудовий — шляхом звернення до органу, що видав документ, та судовий — шляхом встановлення належності правовстановлюючого документа конкретній особі.

Найпростіший спосіб вирішення даної проблеми це звернення до органу, що видав такий документ із відповідною заявою про виправлення технічної помилки. В такій заяві обов’язково потрібно вказати суть помилок і додати документи, що підтверджують наявність помилок. При цьому зазначаємо, що орган може виправити помилку в документі лише тоді, коли в самих документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ такої помилки немає й помилка була допущена саме з вини відповідного органу.

Крім того, на практиці виникають ситуації, коли орган, що видавав правовстановлюючий документ, ліквідовано, а орган в якому знаходиться архівна реєстраційна справа, не наділений повноваженнями виправляти такі помилки. В цьому випадку єдиним способом вирішення зазначеної проблеми є звернення до суду в порядку окремого провадження з відповідною заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

 

Розгляд даних справ регулює цивільний процесуальний кодекс України, а саме розділ  4 даного кодексу під назвою «Окреме провадження».

Так згідно вимог  ч. 2 ст. 315 ЦПК України встановлено, що в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Для того, щоб суд розглянув справу, необхідно подати докази того, що цей документ належить заявнику і що організація, яка його видала, не може внести до нього відповідні виправлення (отримати письмову відмову з організації про неможливість внести зміни до документу).

Працівники системи безоплатної вторинної правової допомоги надають допомогу при встановленні юридичних фактів, виправленні помилок в документах та інші юридичні послуги.

Додаткову інформацію з цього питання можна звернувшись до Глибоцького бюро правової допомоги Чернівецького МЦ БВПД за адресою м. Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а або телефонуйте за номером 2-41-40. Також можна скористатися послугою Skype набравши «Глибоцьке бюро правової допомоги», або «[email protected]».

Також можна отримати  інформацію в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!», який проводиться за об’єднанням зусиль та інфраструктури Уряду, органів Міністерства юстиції, системи надання безоплатної правової допомоги, міжнародних партнерів та інших зацікавлених сторін та покликаний підвищити правову культуру населення та допомогти громадянам у відстоюванні їхніх законних прав.

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті prаvo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги).