Семінар-практикум – шлях до професійного росту вчителя

Одним із факторів підвищення професійної майстерності педагогів є ознайомлення та втілення елементів передового педагогічного досвіду вчителів-майстрів, вчителів-новаторів.

Саме з цією метою відбувся районний семінар-практикум вчителів природознавства на базі Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Гостей щиро привітали учні школи, а директор Світлана Тріфан ознайомила зі школою та подарувала гостям акровірш з побажаннями взаєморозуміння та творчої плідної праці.

Роботу педагоги району розпочали з тренінгу «Якщо хочеш більше знати», який провела методист РМЦ Ольга Блисенко.

У рамках семінару у 5-Б класі вчитель-методист Марія  Кукурудзяк дала показовий урок на тему «Зв’язок людини з природою». Лейтмотив уроку – виховання любові та бережливого ставлення до природи, усвідомленості того, наскільки вразлива природа до дій людини. Марія Іванівна створила на уроці педагогічну ситуацію спілкування, продемонструвавши індивідуальний стиль викладання, який характеризує її професійну майстерність. Також вона презентувала дослідницьку роботу «Пізнай природу, щоб змінити світ до кращого», яку впродовж 14 років здійснюють члени клубу «Тетіс», вивчаючи екологічні проблеми села. Учасники відмітили велику виховну, еколого-освітню іпрофорієнтаційну роботу колеги.

Ольга Блисенко створила атмосферу творчості, новаторства, відвертості, щирості, довіри, толерантності, під час якої усі присутні ділилися власними педагогічними надбаннями, розмірковували над завданнями, які ставить перед учителем Нова українська школа, окреслили перспективи розвитку педагогічної майстерності, виробили методичні рекомендації.

Учасники семінару-практикуму з відчуттям задоволення і духовного збагачення взяли для собе корисну інформацію, усвідомлюючи, що творчий підхід до вибору форм організації освітнього процесу допоможе досягти провідну найважливішу мету – формування компетентної особистості.

Цікавими були відвідини оранжереї місцевого жителя, до глибини душі залюбленого в флористику, І.Г. Галіпа, де вирощують саджанці вічнозелених кущів, де ростуть і плодоносять різноманітні екзотичні рослини і дерева, цвітуть вазони і декоративні квіти.

Педагоги району прониклися відчуттям, що лиш в гармонії з природою людина може бути щасливою, і майбутнє треба захистити, щоб змінити світ до кращого.