Презентація виставки – хроноскопу : «Реабілітовані історією»

У нашій історії дуже багато трагічних сторінок. Тоталітарний режим ламав долі та змінював світогляд людей, але наш народ вистояв. Люди, які пережили події Великого терору 1937-1938 років, справжні герої. Намагаючись позбавити наш народ його національної свідомості, історичної пам’яті та прагнення до свободи мільйони українців, зокрема і наших земляків, було закатовано у застінках НКВС, розстріляно, відправлено у табори, тюрми, висилки. Їм було винесено смертний вирок лише за те, що були українцями і мали сміливість говорити про це вголос.   Репресовували за те, що в українцях жила національна ідея: вони розмовляли рідною мовою, співали українських пісень, носили вишиванки.

Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Напередоні Дня пам’яті жертв політичних репресій та з метою гідного вшанування 80-х роковин пам’яті жертв Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років у читальному залі відбулась презентація виставки – хроноскопу : «Реабілітовані історією», на якій представлені матеріали що, знайомлять користувача із історичними подіями 30-років та з життєвим шляхом різних людей, які пройшли всі пекельні кола ГУТАБів.

Нажаль Глибоцький район також, має сумну статистику політичних репресій.

У 25 населених пунктах Глибоцького району було репресовано 2290 осіб. Із них румунів -1417, українців – 471, молдован – 47, росіян – 29, поляків – 28, євреїв -20, німців -2 і 276 осіб, національність яких не зазначено.

Найбільше постраждали села: Широка Поляна – 256 репресованих, Карапчів – 211, Станівці -202, Порубне – 186, Старий Вовчинець – 153 репресованих.

За статтею репресовані: чоловіків – 890, жінок – 619, дітей – 781.