Штам Flirt, стійкість до вакцин та госпіталізація дітей: як зросла захворюваність на COVID-19 на Буковині

Від початку серпня у Чернівецькій області зареєстрували майже 770 випадків захворювання на COVID-19. Зокрема, в області може циркулювати новий штам Flirt, який стійкіший до вакцин. Восени це може призвести до ускладнень епідеміологічної ситуації.

Про це розповів лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.

Де хворіють найбільше

Ріст захворюваності розпочався в липні, каже епідеміолог. Тоді зафіксували 321 випадок інфікування COVID-19 – це у понад 10 разів більше, ніж в червні.

Найвищі показники зареєстрували у Чернівецькому районі та в Чернівцях через більшу щільність населення, бо це сприяє передачі вірусу. За словами Падурару, обласний центр контролю та профілактики хвороб не отримував підтвердження від Центру громадського здоров’я, що на Буковині циркулює новий штам FlirtВодночас рівень захворюваності та швидка передача вірусу свідчить про те, що люди ним хворіють.

“Торік субваріант вірусу SARS-CoV-2 Flirt почав циркулювати у світі. Зараз він активно поширюється Україною і, гадаю, на території Чернівецької області. Цей рівень захворюваності свідчить про зміну штаму вірусу й про те, що ми в періоді циркуляції Flirt. Готуємося до можливого ускладнення епідситуації”, – каже Падурару.

Також епідеміологи фіксують збільшення кількості інфікованих дітей. Орієнтовно 30% з них потребують госпіталізації, а хворобу переносять у середній чи важкій формі. Так впродовж останнього тижня з майже 90 госпіталізованих людей, 36 були дітьми.

“Це ознака того, що діти важче хворіють на форму COVID-19, яку викликає Flirt. Під час пандемії більшість хворих та госпіталізованих були дорослими”, – каже Падурару.

Чим Flirt відрізняється від інших штамів

Цей варіант вірусу має меншу смертність, каже епідеміолог, а за симптомами схожий до звичайних гострих респіраторних вірусних інфекцій: висока температура, кашель, біль у м’язах, можлива діарея. Водночас він має більшу заразність й стійкіший до високих температур.

“Це вірус має такі властивості, що оминає бар’єри, створені вакциною та імунітетом після перенесеної хвороби. Тому він може викликати ускладнення епідситуації й тому до цього Flirt’у така увага”, – розповідає Падурару.

За словами епідеміолога, наразі в області немає хворих, які потребують штучної вентиляції легень. Люди переважно мають середній перебіг хвороби, декілька – важкий. За останній тиждень одна людина померла від COVID-19 – вона не була щеплена та мала хронічні хвороби.

Крім дітей, піддатливими до цього вірусу є люди з груп ризику: старші за 60 років, з хронічними захворюваннями, вагітні, медики, військові та вчителі. Падурару каже, з цими людьми працюють сімейні лікарі, щоб провести їм ревакцинацію від вірусу.

Як та де отримати щеплення

Першочергово потрібно звернутися до сімейного лікаря. Він проаналізує стан здоров’я та наявність хронічних захворювань, а також, які щеплення людина вже отримала і яких потребує. За словами Падурару, під час хвороби щеплення не проводять – вакцинуватися можна через місяць після одужання.

Зараз в області є 160 пунктів щеплень. Падурару каже, медики використовують вакцину Comirnaty, яку виробляють в Німеччині та Бельгії. Це вакцина, адаптована до штаму Омікрон, від фірми Pfizer.

“Воєнний стан відвернув увагу батьків і дорослих від необхідності щеплень, зокрема й проти COVID-19. Є частина людей, які не отримали жодного щеплення, а є значна кількість, які мають по чотири вакцини. Втім, зараз у МОЗ спростили вакцинацію: людям, які не щепилися, достатньо отримати одну дозу вакцини, яка адаптована під Омікрон. Сподіваємося, що щеплення такою вакциною захистять й від Flirt”, – каже Падурару.

Водночас людям з груп ризику рекомендують ревакцинуватися від 6 до 12 місяців після першого щеплення.

Який рівень вакцинації в області

За словами епідеміолога, обсяги щеплень в області щотижня зростають. Загалом за весь період вакцинації від COVID-19 в області щепилися понад 700 тисяч людей. Зокрема, першу й другу дози отримали 38% буковинців. Першою бустерною дозою щепилися 10% людей, другою – 1%.

Додаткову п’яту дозу отримали 1218 людей, які цього потребували. Йдеться про людей з онкозахворюваннями, ослабленим імунітетом, яких потрібно захистити від ймовірних ускладнень внаслідок хвороби.

За яких умов впровадять карантин

Зазвичай епідсезон починається у жовтні, каже Падурару. У школах та дитсадках застосовують обмеження, якщо через хворобу до закладів не приходять понад 20% дітей.

“Щоб розмежувати дітей і щоб хворі діти не втратили знання, призупиняється навчально-виховний процес. Це зменшує навантаження на систему охорони здоров’я, освітян та хворих. Якщо рівень захворюваності матиме надзвичайний характер – характер епідемії, тоді застосовуватимуть інші обмежувальні заходи”, – каже Падурару.

За його словами, рішення про впровадження карантину ухвалюватиме уряд та головний державний санітарний лікар.

Водночас вісім закладів області є госпітальними базами й законтрактовані з НСЗУ, щоб надавати меддопомогу у разі інфекційних хвороб.

“Ці заклади можуть перегрупувати та збільшити кількість ліжок, якщо кількість хворих, які потребують стаціонарної допомоги, зростатиме. Зараз в області є 307 ліжкомісць. Заклади зможуть збільшити їх до тисячі. У нас є досвід перепрофілювання ліжок, тому заклади зможуть зробити це оперативно”.

Джерело інформації: https://suspilne.media/chernivtsi/