Ветерани з двох громад Буковини можуть безплатно отримати психологічну підтримку та план адаптації до цивільного життя

Демобілізованим ветеранам з Чернівецької та Глибоцької громад на Буковині можуть допомогти з адаптацією після служби. Для них організовують безплатний відпочинок та оздоровлення в санаторії. Там з ними займатимуться психологи, а також для ветеранів розроблять індивідуальні плани адаптації.

Про це у коментарі розповів координатор благодійного фонду “Рокада” у Чернівецькій області Віктор Лащак.

Які послуги надаватимуть

Відпочинок та оздоровлення організовують у межах пілотного проєкту Міністерства соціальної політики. Так планують випробувати Державний стандарт із соціальної адаптації ветеранів війни та членів їхніх сімей, який затвердили в червні.

На першому етапі для ветеранів та їхніх сімей організують відпочинок у санаторії, який триватиме з 30 вересня до 6 жовтня. Їм надаватимуть психологічну підтримку та проводитимуть базові процедури з фізичної реабілітації. Також для них розроблять індивідуальний план з адаптації, наприклад, щодо пошуку роботи чи вирішення сімейних конфліктів.

“Це і можливість підготувати правильне резюме, шукати можливості сімейного дозвілля, щоб об’єднати родину та “зняти” конфлікти. Потім ветерани разом із фахівцями фонду поступово втілюватимуть ці плани. Дивитимуться, що вдалося, а що ні, коригуємо плани чи шукаємо способи втілити пункти плану”, – каже Лащак.

Хто та як може отримати послугу

Поїхати на відпочинок зможуть не більше 60 ветеранів, які були демобілізовані впродовж останніх шести місяців. Також вони мають бути зареєстровані у Чернівецькій та Глибоцькій громадах.

“Чернівецька громада – обласний центр. А Глибоцька – одна з шести громад області, з якою співпрацює наш донор ПРООН. З цими громадами вже налагоджені зв’язки та є досвід співпраці”, – каже Лащак.

Ветерани мають заповнити реєстраційну форму. З ними у санаторії також можуть бути їхні партнери та діти.

Проїзд, проживання та харчування забезпечують організатори проєкту – БФ “Рокада” та Програма розвитку ООН.

За словами заступниці начальника управління у справах ветеранів міського департаменту соцполітики Юлії Круглецької, така поїздка буде одна. Набрати групу планують до 23 серпня.

Крім Чернівецької, участь у випробуванні Держстандарту беруть також Полтавська та Дніпропетровська області. За результатами організації нададуть у Мінсоцполітики рекомендації щодо надання соцдопомоги за стандартом і чи потрібно його доопрацювати.

Джерело інформації: https://suspilne.media/chernivtsi/