Як святкувати Вербну неділю

Вербна неділя — одне з найголовніших християнських свят, яке пов’язане зі святкуванням Великодня. В цей день прийнято відвідувати богослужіння, освячувати в храмах вербові гілки і прикрашати ними в будинку ікони.

Наші предки називали Вербну неділю також Вербицею. Це було популярне народне язичницьке свято, яке з приходом християнства на територію сучасної України, злилося із важливою християнською подією — входом Господнім до Єрусалима. Неодмінним атрибутом свята є саме вербові гілочки, які спочатку освячують в храмі, щоб потім ними жартома “побити” рідних та друзів.

2024 року православні християна будуть святкувати Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. Відповідно, Вербна неділя за Юліанським календарем припаде на 28 квітня, а за Григоріанським — на 24 березня.

Як святкувати Вербну неділю:

Підготовка до свята починається за кілька днів. Люди зрізають гілочки верби і ставлять будинку в воду, щоб вони розпустилися. Святкування Вербної неділі починається ввечері в суботу. У церквах проходять богослужіння й освячення верби.

У неділю в церквах також йде служба, і священики кроплять вербові прутики святою водою.

Освячені гілочки кладуть біля ікон і зберігають в цьому місці протягом року.

Господині готують святкові обіди або вечері. Вербна неділя випадає на Великий піст. У цей день забороняється їсти м’ясо, яйця, молочну продукцію, але дозволяється вживати в їжу рибу і трохи червоного вина.

Традиції та обряди:

З Вербною неділею пов’язано безліч традицій та обрядів. Вони спрямовані на залучення здоров’я, багатства, добробуту, вдале заміжжя та щасливе материнство.

  • У цей день заборонено виконувати роботу по дому: прибирати, прати, мити посуд. Небажано готувати гарячі страви, тому господині намагаються підготувати святкові частування для сім’ї заздалегідь;
  • Не рекомендується шити, в’язати, вишивати, а також розчісувати голову. Не дозволяється займатися важкою фізичною працею: колоти дрова, працювати на городі;
  • У це свято не можна сваритися, нецензурно виражатися, бажати зла, думати про погане. Краще утриматися від перегляду телевізора, комп’ютерних ігор, гучних застіль.

Прикмети та повір’я:

  • Якщо на Вербну неділю випадає хороша погода, то буде хороший урожай фруктів;
  • Щоб у будинку був достаток і благополуччя, в цей день необхідно посадити або пересадити кімнатну квітку. Якщо вона буде добре рости, то слід очікувати прибутку;
  • Якщо дівчина хоче в найближчому році вийти заміж, то їй необхідно до світанку наламати гілок на молодий вербі, покласти їх біля ліжка і весь день думати про кохану людину;
  • Щоб позбутися від головного болю, слід ретельно розчесатися, зібрати волосся з гребінця, опустити їх в воду і вилити біля верби.
  • Джерело: https://www.0372.ua/