Чернівецькі фахівці за німецькими технологіями виготовляють екзопротези для військових

Після повномасштабного вторгнення велика кількість людей отримали травми та поранення. Деякі з них, навіть, призвели до втрати кінцівок. Та, завдяки сучасним методикам лікування і екзопротезування, наші військові можуть повернутись до активного та максимально повноцінного життя. Звісно ж, попереду на них чекає нелегкий період реабілітації та адаптація до життя з протезом. Але це точно того варте!

Хтось зараз зауважить, що далеко не у всіх є можливість поїхати за кордон, щоб отримати «нову кінцівку» (адже багатьом доводиться чекати від кількох місяців до пів року, поки за їх замірами буде виготовлено екзопротез). І ви будете абсолютно праві! Та сучасні німецькі технології вже з’явились і в нашому місті. Ідея організації майстерні з виготовлення сучасних екзопротезів безпосередньо у Чернівцях виникла у головного лікаря шведсько-українського медичного центру «Angelholm» – Ярослава Васильчишина, який ось вже 30 років успішно працює з проблемами опорно-рухового апарату. Він поділився цими планами з шведським професором та засновником клініки Бенгтом Стурессоном, адже на власні очі бачив: скільки наших військових з покаліченими кінцівками прибуває на лікування (в тому числі і до клініки «Angelholm») та потребує швидкого та якісного екзопротезування.

Спільними зусиллями вони розпочали пошук компаній та фахівців з виготовлення екзопротезів у Європі і, звісно ж, пошук ресурсів для втілення такого масштабного проєкту. Від зародження ідеї до впровадження плану у життя пройшло трохи більше як рік. І за цей час команда медичного центру «Angelholm» встановила 31 екзопротез нашим військовим. Завдяки співпраці з німецькими колегами вдалось знайти передову компанію, яка виготовляє за власною унікальною технологією якісні екзопротези. Новітні розробки німецьких фахівців дозволяють отримати екзопротез вже через декілька годин після зняття розмірів! (для порівняння: зазвичай процес триває близько 2 місяців), а також мають максимально швидкий час до адаптації та легкі у користуванні.

А далі фахівці шведсько-українського медичного центру «Angelholm» відправились на навчання до Швеції та Німеччини, аби перейняти передовий досвід з виготовлення екзопротезів у європейських колег. Наразі спеціалісти клініки «Angelholm» вже використовують цей досвід у Чернівцях.  Ще один важливий крок до налагодження процесу виробництва екзопротезів – запрошення закордонних колег – техніків, протезистів та тренера-реабілітолога до Чернівців, щоб оглянути наших військових, які потребували екзопротезування та передати необхідні знання.

Процес організації та фінансування даного проєкту: запрошення, перебування, робота сертифікованих німецьких фахівців, навчання персоналу реабілітаційного центру у Вашківцях, виготовлення та встановлення 31 екзопротезу нашим бійцям, було здійснено Бенгтом Стурессоном та клінікою «Angelholm» на чолі з Ярославом Васильчишиним.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/