Цьогоріч до програми «Доступні ліки» долучились ще 1,4 тисяч аптек

З початку року до програми «Доступні ліки» доєдналися ще 1,4 тис. аптечних пунктів та 138 тис. пацієнтів. Про це на брифінгу, присвяченому програмі «Доступні ліки», сказала голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак, передає МА АСС  посиланням на Укрінформ.

«Майже 1400 додаткових аптечних пунктів приєдналися до програми «Доступні ліки» у 2024 році порівняно з 2023 роком. Більшість з них це аптечні пункти у сільській місцевості. Тільки за початок 2024 року 138 тисяч українців, нових унікальних пацієнтів, приєдналися до цієї програми. …Уже в цьому році НСЗУ оплатила 670 млн грн аптечній мережі, це сума майже втричі більша, ніж у 2023 році (за аналогічний період – ред.), через збільшення кількості унікальних пацієнтів, збільшення мережі», – сказала Гусак.

За її словами, у 2024 році планується розширити програму «Доступні ліки» окремими препаратами за напрямом лікування розладів психіки, також будуть проаналізовані клінічні результати використання цих лікарських засобів пацієнтами і загалом ефективність реалізації програми, провести моніторинг можливості отримання ліків пацієнтами, а також можливі зловживання, які можуть виникнути при реалізації програми.

Як додала голова НСЗУ, за минулий рік до програми «Доступні ліки» приєдналося 700 тис. нових унікальних пацієнтів. Вона зазначила, що програма «Доступні ліки», попри повномасштабну війну, розширилася на імуносупресивні препарати, знеболювальні, медичні вироби, зокрема тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Загалом у 2023 році аптечним закладам, які співпрацюють з програмою «Доступні ліки» за електронними рецептами було відшкодовано майже 4 млрд грн, підкреслила Гусак.

Як повідомлялося, на програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» у 2024 році передбачено 5,2 млрд грн. Наразі в програмі «Доступні ліки» 532 лікарських засоби та медвироби, які можна отримати за електронним рецептом безоплатно або з невеликою доплатою. 35% препаратів та медвиробів в програмі є безоплатними для пацієнтів.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/