Обмеження швидкості до 50 км/год в Україні набуде чинності з 1 січня 2018

Відповідну Постанову №883 опубліковано на сайті Уряду, вона набере чинності з 1 січня 2018 року.

Так, у Постанові вказується, що максимальна швидкість руху в населених пунктах буде обмежена до 50 км. Раніше було до 60 км/год.

На сьогоднішній день в більшості країн ЄС дозволена швидкість руху транспортних засобів в населених пунктах становить не більше 50 км/год, а в особливих пунктах – 30 км/ч. Таким чином, прийняття акта дозволить наблизити національне законодавство до законодавства Європейського Союзу.

Обмеження швидкості руху буде встановлене не на всіх ділянках міст та селищ. Влада на місцях матиме право встановити вищу швидкість на трасах та магістралях.   “Є пункт 12.8 « Правил дорожнього руху», який передбачає, що у конкретно визначених місцях органи місцевого самоврядування за погодженням з поліцією, можуть встановлювати інші знаки. І там швидкість буде вища, як наприклад на проспекті Бажана чи Перемоги у Києві.   Також можуть зменшити допустиме перевищення швидкості на дорогах з 20 до 10 км/год у випадку прийняття ще одного законопроекту.   У поліції наголошують, що найчастіше до травмування та загибелі на дорогах призводять перевищення обмеженої швидкості руху, порушення правил маневрування, недотримання дистанцій та керування у стані алкогольного сп’яніння.
“Просте порівняння: при швидкості 60 км/год зупинковий шлях становить 55 метрів, а імовірність летального результату при зіткненні із пішоходом – 82%. Натомість при швидкості 50 км/год зупинковий шлях становитиме 40 метрів, а імовірність летальних наслідків знизиться до 20%”.

Крім того, у кілька разів пропонується збільшити розміри штрафів за вчинення адміністративних правопорушень. Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху більш як на 50 км/год планується установити штраф 3400 грн (наразі штраф за це правопорушення становить 510 грн), за залишення місця ДТП також пропонується встановити штраф 3400 (зараз – 255 грн) та передбачити можливість позбавлення права керування транспортним засобом на строк до шести місяців.

Отож,  будьте уважні на дорогах, не перевищуйте швидкість. Ви найдете більш ефективне застосування своїх коштів, ніж сплата штрафів за порушення Правил дорожнього руху.