Територіальній громаді повернуто земельну ділянку

Чернівецькою окружною прокуратурою систематично вживаються заходи, направлені на вивчення стану дотримання земельного законодавства органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами.

Встановлено, що у березні 2008 року однією з сільських рад колишнього Глибоцького району та суб’єктом господарювання, що зареєстрований та здійснює підприємницьку діяльність у Чернівецькій області, було укладено договір оренди землі.

У зв’язку з тривалим невикористанням та захаращенням орендарем земельної ділянки, у травні 2021 року сесією сільської ради вирішено достроково розірвати вказаний договір оренди. Однак орендар для підписання додаткової угоди про розірвання договору оренди не з’являвся, за актом прийому-передачі земельну ділянку не повернув.

Такі дії орендаря перешкоджали територіальній громаді реалізовувати права власника землі, в тому числі щодо користування та розпорядження нею, внаслідок чого сільська рада була позбавлена можливості укласти договір оренди земельної ділянки з іншими суб’єктами.

Згідно із п. 3 ч. 1 ст. 131-1 Конституції України, в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Встановивши законні підстави для вжиття заходів представницького характеру для захисту інтересів держави в суді, в січні 2024 року Чернівецькою окружною прокуратурою було подано позовну заяву до Господарського суду Чернівецької області про розірвання вищезазначеного договору оренди землі та зобов’язання орендаря повернути земельну ділянку власнику.

Рішенням Господарського суду Чернівецької області від 12.02.2024 позовні вимоги прокурора задоволені в повному обсязі.

Звертаю увагу, що недотримання земельного законодавства може бути підставою для притягнення  особи не тільки до цивільної, але й до адміністративної та кримінальної відповідальності.

За інформацією прокурора Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури    Олени ОСТАПЕЦЬ