Петиція про посмертне присвоєння звання Героя України глибочанину, славнозвісному кіборгу Валерію Красняну з позивним «Барс» набрала понад 25 тисяч підписів

Текст петиції був зареєстрований Юрієм Афоніним – головою ГО “Народна Буковина” на сайті електронних петицій  іще в листопаді минулого року.

Наразі 25 858 осіб проголосували за петицію, збір підписів завершений і вона знаходиться на розгляді у Президента України.

Довідково (текст петиції):

Військовий був добровольцем в АТО й обороняв Донецький аеропорт. На початку повномасштабної війни повернувся з Німеччини, щоб захищати Україну. Тепер петицію має розглянути президент.

З 2014 року “Барс” був в найгарячіших точках війни з росією, брав участь у боях в Щасті, Веселій Горі, Металісті, в районі Савур-Могили. Вивозив поранених з-під Іловайська. Командував ротою в Пісках, Донецькому аеропорті, на шахті “Бутівка”.

Від початку повномасштабного вторгнення захищав Київ та Харків. Під Харковом був поранений. Знов повернувся на фронт. Загинув в Харківській області під час виконання складного бойового завдання.

Валерій Іванович Краснян (позивний — “Барс”) народився 20 лютого 1971,в смт. Глибока, Чернівецької області. Загинув 23 листопада 2022 року, в Харківській області. Український доброволець, кіборг, один із символів боротьби за Донецький аеропорт, військовослужбовець 107 ОБрТрО Збройних сил України, учасник російсько-української війни. Кавалер орденів Данила Галицького та “Народний Герой України”.

Загиблий військовий заслуговує орден за виняткову хоробрість, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі.

У 2014 році Валерій Краснян з позивним “Барс” брав участь у боях у містах Щастя, Весела Гора, Металіст, Савур-Могила. Вивозив поранених з-під Іловайська. Він був командиром роти, яка воювала в найгарячіших точках — Піски, Донецький аеропорт, шахта “Бутівка”.

На початку повномасштабного вторгнення Краснян повернувся з-за кордону, щоб вступити в ЗСУ. Був учасником боїв за Київ, Харків та Харківщину. Загинув 23 листопада на Харківщині під час виконання бойового завдання.
У вересні 2023 року в Чернівцях відбувся прем’єрний показ фільму «Барс. Незакінчена справа» (режисер Марія Яремчук, продюсер Володимир Ханас).

Прошу присвоїти почесне звання “Герой України” (посмертно).

Голова ГО “Народна Буковина” – Юрій Афонін

Джерело: https://hlyboka-gromada.gov.ua/