Чехія не повертатиме українців призовного віку на батьківщину – глава МЗС

Про те, що вони не будуть видворяти чоловіків, заявили вже кілька країн. Чехія не повертатиме українців призовного віку примусово на батьківщину. Про це в ефірі Чеського телебачення (ČT) заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський.

«Таких механізмів не існує. І вони, звісно, не відповідали б міжнародному праву та обов’язкам, які Чеська Республіка має у міжнародному полі», – сказав глава МЗС. Близько двохсот тисяч українських чоловіків проживають у Чехії за різними типами віз, для відновлення яких потрібен дійсний український паспорт. Кожен з них, як зауважує ЗМІ, може оформити нову візу в паспортному сервісі в Празі, але її видача може бути пов’язана з наявністю дійсного військового квитка. Це б виявило тих, хто переховується за кордоном від мобілізації.

Дискусії щодо можливості повернення чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном, точиться у зв’язку з начебто планами мобілізувати пів мільйона людей і майбутнім законом про мобілізацію в Україні. Про те, що вони не будуть видворяти чоловіків, заявили вже кілька країн.

Джерело: https://acc.cv.ua/