Відключення світла у зимовий сезон не плануються, якщо не буде нових обстрілів, — Міненерго

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що енергосистема буде готова для проходження зимового сезону. Так, вимкнення світла в зимовий сезон наразі не плануються, але вони можуть стати наслідком нових російських атак.

«Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження опалювального зимового сезону без відключень електроенергії. Але не виключені наслідки ворожих терористичних атак, які мі не можемо прогнозувати», — сказав Галущенко. Він додав, що минулої зими українські енергетики багатому чого навчилися з погляду втримання енергосистеми, але удари росії можуть бути модифіковані. Галущенко підкреслив, що в разі відсутності нових серйозних пошкоджень через обстріли обмежувати подачу електроенергії споживачам не планують.

«Якщо й будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему і матимуть тимчасовий характер», — додав міністр.

Яким був минулий опалювальний сезон? В «Укренерго» розповідали, що росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об’єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції. Над відновленням пошкоджених об’єктів працювали понад 1500 фахівців. Також керівництво вело перемовини з різними країнами, щоб знайти нове обладнання замість знищеного. «Укренерго» отримало майже 500 одиниць обладнання. У розвідці Міноборони Великої Британії зазначали, що кампанія рф проти української енергосистеми, найімовірніше, провалилася. росія завдавала ударів по енергооб’єктах із жовтня 2022 року. Масштабні атаки стали рідкістю з початку березня 2023 року, але менші атаки тривають. Міністр енергетики України Герман Галущенко заявляв, що на завершення опалювального сезону 2022-2023 років Україна виходить із профіцитом потужності в енергосистемі й достатніми запасами газу та вугілля. Попри російські атаки, українські енергетики змогли зберегти енергосистему цілісною.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/