Незабутні: Буковина пам’ятає – ВАЛЕРІЙ КРАСНЯН

Валерій Краснян народився 20 лютого 1971 року на Чернівеччині.

1996 року вступив у громадську організацію «Тризуб» імені Степана Бандери.

Восени 2014 року записався добровольцем у батальйон «Айдар». Брав участь у боях у місті Щастя, Весела Гора, Металіст, Савур-Могила. Вивозив поранених з-під Іловайська. Згодом перейшов у Добровольчий український корпус, де Барса призначили командиром 2-ї штурмової роти 5-го батальйону. Рота воювала в найгарячіших точках — ПіскиДонецький аеропорт, шахта «Бутівка».

У 2015 році став керівником Центру допомоги учасникам АТО.

Був представником президента з питань учасників АТО та радником голови Чернівецької ОДА. Обіймав посаду головного спеціаліста відділу апарату обласної державної адміністрації . 

З початком повномасштабного російського вторгнення повернувся з-за кордону і вступив із лютого 2022 до лав Української добровольчої армії (де очолив «Роту Барса» у рідному 5-му батальйоні), а влітку 2022 — до 107-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України. Учасник боїв на КиївХарків та Харківщину.

Для експозиції “Наші” Національного музею історії України в Другій світовій війні була виготовлена воскова фігура чернівецького “кіборга” на тлі вежі ДАПу.

 

Загинув 24 листопада 2022 року під час виконання бойового завдання в Харківській області, підірвавшись на міні.

Похований 27 листопада 2022 року на Алеї Слави на одному із кладовищ міста Чернівців.

У воїна залишилася дружина, донька та син. Дружина Валерія волонтерить.

У грудні 2022 року депутати Глибоцької селищної ради Чернівецької області звернулися до Президента України з пропозицією нагородити Валерія Красняна званням Героя України.

В лютому 2023 року на фасаді Глибоцької гімназії встановили меморіальну дошку полеглому випускнику – захиснику України: Валерію Красняну.