Наміри незаконно перетнути кордон України не здійснилися

Глибоцьким відділом Чернівецької окружної прокуратури направлено до суду обвинувальний акт відносно громадянина, який обвинувачується  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, а саме сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчиненому щодо кількох осіб, з корисливих мотивів.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, за попередньою змовою з іншою особою, підшукали двох осіб з числа громадян України, які бажали незаконно перетнути державний кордон України, –  2002 року народження та 1996 року народження.

В подальшому обвинувачений, діючи спільно та узгоджено з іншою особою, з корисливих мотивів, усвідомлюючи, що передача йому коштів у сумі 200 Євро за надані ним незаконні послуги має відбутися після переправлення вищевказаних громадян через державний кордон України, 23 березня 2023 року близько 16 год, перебуваючи неподалік від лісового масиву в с. Нижні Петрівці Чернівецького району, інструктували вищевказаних осіб про порядок незаконного перетину державного кордону України, і координуючи їх дії, пішки, провели даних осіб до лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія.

Приблизно о 17.50 год. 23 березня 2023 року громадяни були затримані прикордонним нарядом відділення інспекторів прикордонної служби  у лісовому масиві в адміністративних межах с. Нижні Петрівці, Чернівецького загону.

Звертаю увагу громадян, що стаття 332 КК України передбачає суворе покарання у виді позбавлення волі за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, а саме, за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод.

Ще суворіше покарання передбачено за вчинення вищевказаних дій  способом, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів.

 Зі слів Ігора  Димчука, Начальника Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури