Щоб отримати додаткове фінансування від НСЗУ у Глибоцькій лікарні планують розширити послуги, зокрема, відкрити реабілітаційне відділення

У Чернівецькій області 12 лікарень фінансово неспроможні — їх перестануть дотувати.

У Чернівецькій області 12 лікарень не можуть самостійно виплачувати зарплату працівникам. Наразі ці заклади дофінансовують з держбюджету. З січня 2023 року НСЗУ припиняє дію 49 пакету, який гарантував виплату заробітньої плати у збиткових лікарнях. Про це пише Суспільне Чернівці.

Про це у коментарі Суспільному сказала в.о. директора Департаменту охорони здоров’я Марія Поліщук.

Серед лікарень, які дофінансовували, — Глибоцька. З січня 2023 року у ній ліквідують неврологічне відділення, а майже всіх працівників скоротять.

“Тут ніхто не радий змінам: ні ми, ні пацієнти, бо будь-яке скорочення — це болісно. Але нам трішки пішли на зустріч й вирішили, що дозволяють тримати до десяти пацієнтів з неврологією у складі терапевтичного відділення”, — каже завідувач неврологічного відділення Іван Кришинець.

Загалом у Глибоцькій лікарні планують скоротити понад 90 працівників — і з інфекційного відділення, дитячого, стоматологічного. Також звільнять працівників господарської частини та бухгалтерії. За минуле півріччя працівникам лікарні НСЗУ нарахувало понад 13 мільйонів гривень. За словами директора лікарні Івана Шкробанця, за друге півріччя гроші ще не отримали.

Щоб отримати додаткове фінансування від НСЗУ у Глибоцькій лікарні планують розширити послуги, зокрема, відкрити реабілітаційне відділення.

За словами Поліщук, від початку року НСЗУ виділило понад 90 мільйонів гривень на утримання фінансово неспроможних закладів.