Випадки сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України непоодинокі

20-ти річний мешканець селища Красноїльськ з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, спільно з двома своїми товаришами, які разом із ним добре орієнтуються на місцевості в прикордонній зоні, в тому числі і в місцях лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія, в період часу до 10.06.2022 підшукали трьох осіб з числа громадян України, яким достеменно було відомо про тимчасові обмеження щодо виїзду чоловіків віком від 18 до 60 років з України, та які бажали незаконно перетнути державний кордон України. При цьому обвинувачений разом із двома товаришами завчасно обумовили із вищезазначеними особами порядок незаконного переправлення через державний кордон України, повідомивши, вартість такого переправлення, а саме – 1000 доларів США  з однієї особи, після чого визначили спосіб надання цих коштів.

В подальшому, обвинувачений та його друзі, які діяли відповідно                       до попередньо узгодженого плану, а також у відповідності до визначеного часу та місця незаконного переправлення осіб через державний кордон України, використовуючи транспортний засіб, 10.06.2022 в період часу з 09.00 год                     по 15.00 год перевезли вище зазначених осіб в с. Нижні Петрівці Чернівецького району Чернівецької області.

Прибувши в зазначений населений пункт, обвинувачений спільно з своїми друзями, які діяли відповідно до попередньо узгодженого плану злочинних дій, провели інструктаж особам, яких мали на меті незаконно переправити через державний кордон України, координуючи свої дії та підтримуючи між собою зв’язок за допомогою радіостанцій, пішки провели даних осіб до лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія.

Цього ж дня, тобто 10.06.2022 біля 15.55 год вказані громадяни, рухаючись у супроводі обвинуваченого та одного з його товаришів в напрямку державного кордону України та Республіки Румунія, що знаходиться в адміністративних межах с. Нижні Петрівці Чернівецького району, були затримані прикордонним нарядом відділення інспекторів прикордонної служби.

Таким чином, обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 332 КК України, а саме в сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене щодо кількох осіб, з корисливих мотивів.

Глибоцьким районним судом затверджено угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Глибоцького відділу та обвинуваченим за участю захисника, та обвинуваченому призначено покарання відповідно до закону.

Дмитро Волков Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури