І пологи нерідко приймають, і реанімаційні заходи вживають

За телефонним номером 103, що тепер надходить до Чернівецького центру екстреної медичної допомоги та медичних катастроф, працівники цієї служби поспішають на виклики цілодобово. Власне, їх легко розпізнають не лише за відповідно розфарбованими транспортними засобами, а й червоно-білим одягом фахівців. І саме в такому вбранні мене зустрів у робочому кабінеті завідуючий Серетської підстанції Василь МАНЮК:
— Мабуть, розпочну з того, — сказав Василь Борисович, — що ми обслуговуємо мешканців двох колишніх районів – Глибоцького та Герцаївського. До слова, у штаті підстанції працюють 22 досвідчені фахівці. Щодо Глибоки, то тут маємо дві спеціальні бригади, котрі виїжджають за викликами до людей на двох відповідно обладнаних автомобілях «Пежо» і «Сітроен». Ще п’ять таких транспортних засобів задіяні у селах, зокрема Тереблече, Кам’янці, Турятці. А якщо говорити про терміни прибуття за викликами, то в Глибоці вони становлять до 3 хвилин, а в селах – до 10 хвилин.
Зазвичай, прагнемо вкладатись у ці терміни, однак через далеко не ідеальні дороги бувають і затримки у часі прибуття до хворих людей.
— Гадаю, інколи трапляються у Вашій роботі й не зовсім ординарні випадки, чи не так?
— Звісно, — відповів мій співрозмовник. — Довелось безпосередньо в авто приймати пологи у вагітних жінок, вживати реанімаційні заходи. Така вже специфіка служби.
Мимоволі торкнулись у розмові і теми недуги, пов’язаної із covid-19.
— Як відомо, — зазначив Василь Борисович, — не обминула вона і наш регіон. Переважно, вдавалось реагувати на ці звернення і доставляти до визначених відділень захворілих людей. Прикро те, що не завжди їх рідні та близькі своєчасно повідомляли про захворювання, що відтак ускладнювало роботу медиків, а значить і домагатись необхідних результатів лікування.
Власне, хотілось обговорити ще кілька моментів із практики «екстренників» та пролунав сигнал про необхідність їх виїзду. Тож Василь Борисович вибачившись, поспішив на виїзд…
Василь ГЕЙНІШ.