Вперше туристи – спортсмени з України здійснили експериментальний пішохідний похід четвертої категорії складності Південними Карпатами

Члени Центральної маршрутно – кваліфікаційної комісії Федерації спортивного туризму України Олександр Колотуха та Ігор Парчевський, які випускали групу, дали висновок, що пройдений маршрут відповідає четвертій категорії складності. Отже, можемо запропонувати його туристам України, охочим підвищувати свій рівень.
Маршрут був прокладений через п’ять гірських масивів, розділених річками: Фагараш – найвищий у Румунії, Лотрулуй та Вилкану, які рідко відвідують туристи, суворий Перинг та мальовничий Ретезат з його численними льодовиковими озерами. Загалом група пройшла 263 км за 18 днів, здійснила сходження на 7 вершин висотою понад 2500 метрів.
Групи Глибоцького туристського спортивного клубу «Меридіан» звернули свою увагу на Румунські Карпати ще в 1990 році. Після пішохідних походів масивами Родна, Рареу – Джумалеу, Сухарду 1995 року вперше проклали експериментальну нитку маршруту третьої категорії складності через Фагараш та Пятра Краюлуй. Описаним нами маршрутом з того часу проходили групи з різних регіонів України.
До «четвірки» вихованці Глибоцького центру туризму готувалась не один рік. Всі учасники вже мали досвід участі у пішохідних походах різними масивами Українських Карпат і пройшли всі «щаблі» ступеневих та категорійних походів. Саша Качуляк та Павло Дудка свій туристський шлях почали ще 2010 року. 2013 року до них приєдналися Дмитро Передерко та Назар Німачук, потім – Микола Скутар, Сергій Воробець, Олександр Кушнір і Дмитро Ткач. Щороку здійснювали походи в рамках туристського наметового табору «Райдуга» вже сформованою групою. Юні туристи зростали – маршрути ускладнювались. Крім пішохідних походів, «на рахунку» наших юнаків категорійні лижні походи.
Чимало походів з глибоцькими туристами пройшов Іван Креклевець, у минулому керівник туристської рятувальної служби Чернівецької області. А Михайло Росінський – бувалий турист з Яремче, ще й керував групою у поході третьої категорії складності Румунськими Карпатами у 2018 році. Саме вони і Анатолій Дудка, директор Глибоцького ЦТКСЕУМ, передавали колосальний туристський досвід нашим вихованцям у спільних подорожах. Першим наставником в учнів Старововчинецького ліцею – Саші, Сергія та Дмитра – був Валерій Качуляк, який привив їм любов до мандрівок, маючи у своєму доробку вагомі результати.
Тож до цього походу кожен з учасників дійшов на «піку» своєї форми – з хорошою фізичною, технічною і тактичною підготовкою. Важливим фактором успішного проходження тривалого походу була психологічна сумісність групи, сила волі та мотивація кожного учасника.
Варто сказати, що умови у Південних Карпатах значно складніші від Українських Карпат. Тут і ночі у високогір’ї холодніші. І приготування їжі тільки на газу, навіть у зоні лісу палити вогнище заборонено. На більшість денних переходів запас води треба нести із собою, тому що джерел дуже мало. І, звичайно, крім особистого та групового спорядження, ваги рюкзаку додають газові балони та засоби страховки – мотузки, карабіни, індивідуальні страхувальні системи, шоломи тощо.
Проте, всі труднощі забувалися, коли з вершини насолоджувались неповторними гірськими краєвидами. Залишились чудові спогади, десятки світлин і надія, що колись зможемо цією ж групою пройти новий маршрут.
Тішить те, що майже всі учасники групи вже стали самодостатніми інструкторами з туризму та були керівниками і заступниками керівників туристських груп влітку 2021 та 2022 років.
Нині наші мужні хлопці боронять Українську державність на фронті. І часто у переписці ми обмінюємось спогадами про спільні походи і цікаві моменти з них.
Гріє душу, коли бачу своїх учнів, з якими разом пройшли сотні кілометрів та різні випробування, самовпевненими, досвідченими, хорошими людьми, патріотами своєї справи та України.
Низький уклін та подяка батькам, які багато років підтримували своїх дітей, розділяли їхнє захоплення туризмом і не побоялися довірити їх нам.