В Україні 44% працездатних внутрішніх переселенців не мають доходу – Міжнародна організація міграції

Майже половина внутрішньо переміщених осіб працездатного віку зараз не отримують доходу. Лише одна третина опитаних вказали заробітну плату як основне джерело доходу після переміщення, а 24% покладаються на державну підтримку. Про це зазначає Forbes, посилаючись на Міжнародну організацію міграції (МОМ).

Ключові факти

  • Наразі 70% переміщених домогосподарств вдалися до скорочення видатків, включно з витратами на харчі, а третина взяла позику.
  • «Із наближенням осені та зими житлові умови ВПО викликають дедалі більше занепокоєння», – йдеться у дослідженні.
  • 22% переміщених осіб зазначили, що їхнє житло непридатне до зимових реалій, понад третина опитаних не мають можливості переїхати у прийнятне житло переважно через брак коштів.
  • 30% серед переселенців, що знайшли прихисток у селах (загалом близько 2 млн осіб), не мають доступу до медичних послуг.
  • Найнагальніші потреби є сталими по всій Україні — це фінансова допомога, ліки та матеріали для ремонту і будівництва.
  • Грошової допомоги потребують близько 60% переселенців, осіб, що повернулися, а також тих, хто залишався у своїх домівках.
  • Станом на 23 серпня кількість внутрішньо переміщених осіб знову зросла і становить 6,9 млн осіб.

Контекст

Раніше МОМ повідомляла, що в Україні 60% внутрішньо переміщених осіб, які мали роботу до свого переміщення, втратили її, 9% не мали жодного доходу від початку війни, а 35% повідомили, що місячний дохід їхньої родини не перевищує 5000 грн, що на 1500 грн менше за мінімальну зарплату в Україні.

Водночас 5,5 млн раніше переміщених повернулися додому, абсолютна більшість із них була на території України та 16% – закордоном. Основними регіонами повернення є Київ та область, а також Харківська, Одеська й Чернігівська області.

Від початку війни Держстат не оприлюднює даних про зайнятість. Згідно з останніми даними за підсумками 2021 року, рівень безробіття в Україні становив 10,3%.

Через війну рівень безробіття в Україні підскочив до рекордних 35%, ідеться в інфляційному звіті НБУ. Через глибокий спад економічної активності та міграції внаслідок ризиків безпеки у прифронтових регіонах значна частина населення втратила роботу, зазначають аналітики.

Через війну без роботи залишилось 1,2 млн українців, свідчить опитування Advanter Group і Ліги ділових клубів України серед 276 власників та CEO підприємств,

21 червня уряд затвердив документ, згідно з яким офіційно зареєстровані безробітні, які впродовж 30 днів не працевлаштувалися, будуть залучатися до суспільно корисних робіт. Йдеться про розбір завалів, будівництво захисних споруд, благоустрій, ремонтні чи сільськогосподарські роботи. Держава сплачуватиме кожному залученому до суспільно корисних робіт мінімальну зарплату (6500 грн).

На кінець червня через службу зайнятості було працевлаштовано майже 70 000 осіб. Загалом від початку року їх кількість становила понад 120 000.