Аліменти на утримання дітей необхідно сплачувати

Кримінальний кодекс України містить статтю 164, яка передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Підставами для притягнення до кримінальної відповідальності                           є факт звернення одержувача аліментів до суду з позовом про стягнення аліментів, за результатами розгляду якого має бути винесене судове рішення, щодо задоволення такого позову; наявність заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів; злісний характер ухилення від сплати аліментів на утримання дітей. Злісний характер може виражатись у будь-яких діяннях боржника, які спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця тощо).

Для початку кримінального провадження необхідно звернутися до поліції із заявою про кримінальне правопорушення за ст. 164 КК України.
Після проведення досудового розслідування кримінальне провадження направляється до суду для розгляду та прийняття рішення.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що  мешканець одного                 з сіл,  будучи батьком двох неповнолітніх дітей, не дивлячись на наявність рішення суду про необхідність сплати 1700 грн аліментів щомісячно на кожну дитину, маючи доходи, тривалий час аліменти не сплачував, та допустив заборгованість зі сплати аліментів на загальну суму 36 606 грн. Під час досудового розслідування підозрюваний погасив заборгованість, та,                              в подальшому, потерпіла в судовому засіданні відмовилася від обвинувачення, що призвело до закриття кримінального провадження.

Крім того, інший громадянин повинен сплачувати щомісячно аліменти                    в сумі 500 грн на утримання  своєї неповнолітньої дитини. Однак, тривалий час аліменти не сплачував та допустив заборгованість зі сплати аліментів в сумі більше 10 тис грн. Лише після звернення потерпілої до поліції та під час досудового розслідування підозрюваний повністю погасив вказану заборгованість. В подальшому, потерпіла в судовому засіданні, теж відмовилася від обвинувачення, оскільки головним у справах даної категорії               є не покарання особи, а погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Також, слід мати на увазі, що факт притягнення особи до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей не звільняє вказану особу від погашення заборгованості зі сплати аліментів                       та подальшої їх сплати.

Світлана Гуцуляк Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури