Домашнє насильство карається законом

Відповідно ст. 126 – 1 Кримінального кодексу України кримінальна відповідальність наступає за вчинення домашнього насильства, а саме за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою  винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах,                             що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я або погіршення якості життя потерпілої особи.

Випадки надходження до поліції заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства непоодинокі. В подальшому за вказаними заявами реєструються кримінальні провадження та проводиться досудове розслідування.

Так, 22 травня 2022 року мешканець одного із сіл, не дивлячись на те, що його раніше притягували до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї, знову, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, вчинив домашнє насильство відносно своєї сестри, у присутності дітей, ображав її нецензурними словами, та наніс один удар в обличчя.

Внаслідок систематичних протиправних дій свого брата, потерпілій завдано емоційного пригнічення та погіршення психологічного самопочуття, що призвело до погіршення якості її життя.

Глибоцьким районним судом обвинувачений визнаний винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126 -1 КК України, та йому призначено відповідне покарання.  

Світлана Гуцуляк  Прокурор Глибоцького відділу  Чернівецької окружної прокуратури