Посилення покарання за вчинення крадіжок

Надходження повідомлень про вчинення крадіжок є непоодинокими.

Так, 28 січня 2022 року у відділення поліції надійшло повідомлення від мешканки одного з сіл про те, що невідомі особи проникли до підсобного приміщення господарства сусідів та напевно вчинили крадіжку.

Приводом для звернення до поліції стало те, що сусіди тривалий час перебувають за кордоном, однак зранку громадяни побачили значну кількість слідів взуття та машини на снігу як поблизу, так і на території господарства.

В ході проведення слідчо-оперативних заходів встановлено двох мешканців Сторожинеччини, які вчинили вказаний злочин. Як повідомили зловмисники, серед яких один неповнолітній, вони вирішили заробити грошей, та, знаючи, що власники господарства перебувають за кордоном і там ніхто не проживає, вночі на автомобілі приїхали за відомою адресою. Проникли                         в господарське приміщення та звідти викрали більше 30 найменувань інструментів (бензопилу, водяний насос, болгарку тощо) та поїхали                               в м. Сторожинець продати викрадене майно. Однак, покупців не знайшли,                   та з викраденим майном у машині вони попрямували додому та були зупинені співробітниками поліції.

Також, правопорушники не врахували, що їх дії фіксували ще і камери відеоспостереження, розташовані на будівлях господарства (зокрема, як вони використовували тачку, щоб довозити викрадене майно від приміщення до машини).

Під час досудового розслідування підозрювані визнали свою вину, розповіли про обставини вчинення ними злочину, відшкодували заподіяну ними шкоду, та уклали з  прокурором угоди про визнання винуватості, які судом затверджені та, враховуючи особи підозрюваних і обставини вчинення кримінального правопорушення, їм призначено покарання відповідно до вимог чинного законодавства.

Звертаємо увагу, що, починаючи з 7 березня 2022 року вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Наприклад крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК до цього вважалася не злочином,                 а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу               в розмірі 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185),  з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

Тому, рекомендуємо дотримуватись законодавства та не вчиняти крадіжок.

 Світлана Гуцуляк Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури