Незаконне переправлення осіб через Державний кордон України

За процесуального керівництва Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури повідомлено про підозру особі, які сприяла незаконному переправленню військовозобов»язаних осіб через кордон України.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що мешканець сусіднього із смт. Глибока села, достовірно знаючи про введення в Україні воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, у зв’язку з чим почали діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, діючи умисно, вчинив злочин, пов’язаний із незаконним переправленням осіб через державний кордон України.

Так, з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на  сприяння незаконного переправлення осіб через державний кордон України, даний молодик, вступив у попередню злочинну змову з невстановленими особами, які разом із ним добре орієнтуються на місцевості в прикордонній зоні Чернівецького району Чернівецької області, тобто в місці – лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія.

З цією метою, вищевказані особи разом підшукали трьох осіб з числа громадян України, яким достеменно було відомо про вищевказані тимчасові обмеження щодо виїзду чоловіків віком від 18 до 60 років з України, та які бажали незаконно перетнути державний кордон України.

При цьому, зловмисники, завчасно обумовили із зазначеними особами порядок незаконного переправлення їх через державний кордон України, повідомивши, вартість такого переправлення складає: із 2-х осіб по 1300 Євро з кожного, а третьої особи – 4500 Євро, після чого визначили спосіб надання таких коштів.

В подальшому, невстановлені особи доставили осіб, які мали намір незаконно залишити територію України в с. Багринівка Чернівецького району Чернівецької області, де останні були затримані прикордонним нарядом відділення інспекторів прикордонної служби «Черепківці» відділ прикордонної служби «Порубне» 31 прикордонного загону.

Одному зловмиснику вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України – сприяння в незаконному  переправленні осіб через державний кордон України, вчинені щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб, вчинені з корисливих мотивів. За вчинення даного злочину передбачене покарання у виді позбавлення волі терміном від семи до дев’яти років.

Досудове розслідування триває.

 

Начальник Глибоцького відділу

Чернівецької окружної прокуратури                                             Ігор ДИМЧУК