Спроба удару по одеському порту та успіхи ЗСУ на Херсонщині: головні новини за ніч 24 квітня

Окупанти після заяви про «підготовку провокації» в одеському порту спробували вдарити по ньому ракетами, у тимчасово окупованому Мелітополі росіяни викрали почесного консула Болгарії, а на Херсонщині ЗСУ вдалося звільнити декілька населених пунктів.

«Провокація» в порту

міноборони рф заявило, що українські спецслужби нібито готують «провокацію із застосуванням хімічних речовин» у районі порту «Південний», що під Одесою. росіяни сказали, що українські спецслужби можуть зімітувати ракетний удар російських військ по базі ВМС України, внаслідок якого «буде підірвано холодокомбінат порту в Одесі». Для цього до Одеси нібито доставили 10 тонн аміаку.

Вже через декілька годин після цього ЗСУ збили дві російські крилаті ракети, які летіли у напрямку порту «Південний». Їх випустив корабель з акваторії Чорного моря.

Викрадення консула Болгарії

Міський голова Мелітополя Іван Федоров заявив, що російські окупанти викрали почесного консула Болгарії. За його словами, викрадення людей солдатами рф має масовий характер.

«Наразі по Україні лише моїх колег викрали понад 50, сьогодні 29 перебувають у в’язницях окупантів. Щодо активістів, бізнесменів  це в окупантів суцільна практика, вони викрадають усіх, хто має свою думку, патріотичні настрої. Кілька годин тому стало відомо, що в Мелітополі навіть викрали почесного консула Болгарії», — сказав він.

Успіхи ЗСУ на Херсонщині

Підрозділи Збройних сил України упродовж 23 квітня відновили контроль над 8 населеними пунктами Херсонської області, повідомило оперативне командування «Південь».

Українські військові розповідають, що на Херсонщині напередодні фейкового референдуму окупанти активізувалися. Зокрема, вони намагалися піти на штурм у напрямку Олександрівки та Таврійського, а також заволодіти Миколаївкою, але без успіху. ЗСУ зупинили їх артилерією.

Також українські військові вдарили по місцю накопичення живої сили та техніки в районі Киселівки Миколаївської області, яку окупанти готували для подальшого наступу на Посад-Покровське, що на Херсонщині. Унаслідок зіткнення росіяни зазнали втрат та відійшли у бік Чорнобаївки.

Захоплення співробітників ОБСЄ

ОБСЄ заявила, що в окупованих Донецьку та Луганську захопили співробітників Спеціальної моніторингової місії. Організація наголошує, що наразі використовує всі доступні канали для звільнення своїх працівників.

Допомога Енергодару

В окупований Енергодар Запорізької області вдалося доставити понад 20 тонн вантажу, який необхідний для життя міста та роботи атомної та теплової електростанцій.

Зокрема, Енергодар отримав інсулін, матеріали для відділення гемодіалізу, пальне, продуктові набори, необхідні для дітей речі, препарати крові та іншу допомогу.

Загроза з Чорного моря

У Чорному морі зараз є приблизно 20 груп російських кораблів, зокрема підводні кораблі з крилатими ракетами «Калібр», повідомило оперативне командування «Південь». Через це залишається загроза ракетних ударів з цього моря по всій території України.