Вчинення шахрайських дій непоодинокі

Не дивлячись на поширення інформації про недопустимість вчинення шахрайських дій, заяви громадян про вчинення відносно них шахрайських дій продовжують надходити в правоохоронні органи.

Так, 05 вересня 2021 року звернувся мешканець одного з сіл і повідомив про те, що невідома особа шахрайським шляхом заволоділа його коштами в сумі 9963 грн., які він оплатив як аванс за оренду квартиру. Досудовим розслідуванням встановлено, що кошти в сумі 9963 грн., якими шахрайським шляхом невідома особа заволоділа у потерпілого, отримані в банкоматі, розташованому в м. Добропілля Донецької області.

17 вересня 2021 року звернулася громадянка та повідомила про те, що невідома особа шахрайським шляхом заволоділа її коштами в сумі 31 900 грн.

Досудовим розслідуванням встановлено, що кошти, якими невідома особа шляхом зловживання довірою заволоділа у отримані в банкоматі, розташованому в м. Запоріжжя.

17 червня 2021 року зареєстровано заяву про те, що одне з підприємств шахрайським шляхом заволоділо коштами в сумі 95 377 грн. 20 коп. Досудовим розслідуванням встановлено, що вказане підприємство розташовано м. Київ.

Також, зверталися громадяни, які сплатили 20 тис. грн. за купівлю кросівок, 11 грн. за купівлю алюмінієвих бідонів, 8500 грн. за куплю мотоциклу, 4705 грн. за купівлю босоніжок, 18 000 за купівлю трактора,                          322 грн. за купівлю рюкзака тощо.

Звернувся громадянин, який вирішив придбати собі автомобіль, знайшов оголошення на одному з сайтів та спілкувався з невідомими йому особами на рахунок придбання автомобіля із-за кордону. Під час їх спілкування потерпілий перераховував кошти шахраям 8200 грн., потім 30 тис. грн., потім 32 тис. грн., потім 23 тис. грн… В подальшому, побачивши, що умови домовленості не виконані, він телефонував незнайомим та отримав відповідь про те, що «вони перебувають у в’язниці, їм присудили 12 років, нема машини, нема грошей, нікуди не звертайся». Тоді потерпілий зрозумів, що він став жертвою шахраїв.

«Новелами» в діях шахраїв є те, що вони, випитуючи дані банківських карток громадян, здійснюють покупки в магазинах в різних містах України. Для прикладу, громадянин проживає і перебуває в себе вдома в одному з приміських сіл. В цей час до нього телефонують особи і представляються співробітниками банку та повідомляють, що невідомі особи хотіли зняти гроші з його картки і необхідно провести ряд операцій, він чемно відповідав на запитання та повідомляв необхідні дані, та виявив, що з його картки списуються кошти в сумі 21 тис. грн. та 2040 грн. Зрозумівши, що його ошукали, він поїхав у відділення банку та побачив, що згідно даних банку він здійснював покупки на вказані суми в одному з магазинів м. Дніпро.

Вже за 12 днів поточного року зареєстровано звернення громадянина про те, що невідома особа шахрайським шляхом заволоділа грошима                                          в сумі 12 тис. грн.

У зв’язку з цим, потрібно бути обережними у спілкуванні з невідомими особами та не повідомляти свої особисті дані.

 

Світлана Гуцуляк

Прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури