Впродовж 2021 року прокурорами Глибоцького відділу до суду направлено більше 16 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, в яких потерпілими є жінки

Факти вчинення насильства щодо жінок непоодинокі

Випадки надходження заяв і повідомлень про вчинення насильства щодо жінок непоодинокі. Зазвичай, в подальшому більшість жінок не мають претензій до своїх кривдників, маючи надію, що вони так би мовити «візьмуться за розум».

З вказаних випадків вчинення кримінальних правопорушень, лише одна дівчина нанесла тілесні ушкодження іншій, меншій за віком, дівчині. В інших випадках кривдниками були чоловіки.

Так, 5 серпня 2021 року мешканець однієї з громад прийшов в будинок своєї колишньої дружини та, в процесі з’ясування стосунків, наніс декілька ударів руками по обличчі потерпілої. Від криків вибігла їх семирічна донька, яка просила батька не бити матір, обличчя якої та одяг були в крові. Однак, батько наносив удари, поки колишня дружина не впала на підлогу та не втратила свідомість. Потерпіла отримала легкі тілесні ушкодження.

09 липня 2021 року близько 15 години 00 хвилин в смт. Глибока місцевий мешканець вчинив словесну суперечку із сусідкою, в ході якої умисно наніс декілька ударів руками та ногами по різних частинах тіла, внаслідок чого остання отримала тілесні ушкодження.

30 червня 2021 року близько 17 години 00 хвилин біля ставка в                         с. Слобідка Чернівецького району Чернівецької області, громадянин вчинив словесну суперечку із колишньою дружиною, в ході якої умисно наніс декілька ударів по різних частинах тіла, внаслідок чого остання отримала тілесні ушкодження у вигляді численних синців.

Також, Глибоцьким районним судом до 10 років позбавлення волі засуджено глибочанина, який скоїв умисне вбивство своєї матері, а напередодні цього ще й обікрав її. Так, у грудні 2020 року мешканець смт. Глибока, раніше неодноразово судимий за вчинення злочинів, маючи не зняту і не погашену судимість, діючи з корисливих мотивів, викрав з кишені верхнього одягу своєї матері 600 гривень, а викраденим розпорядився на власний розсуд. Наступного дня мати виявила крадіжку грошей, через що між нею та її сином виникла сварка, в ході якої син наніс матері десятки ударів кулаками рук та ногами. Відповідно до висновку судово-медичного експерта, смерть потерпілої настала від травматичного шоку.

22 травня 2021 року близько 20:00 години 36 – річний громадянин, маючи намір на позбавлення життя його ровесниці, з якою він перебував у близьких відносинах, прийшов до будинку останньої, розташованого в одному з приміських сіл, в якому жінка зачинила вхідні двері на замок.

Однак, підозрюваний, маючи на меті довести свій злочинний намір до кінця, застосувавши фізичну силу, зламав вхідні двері будинку, зайшов в середину будинку, де на ґрунті довготривалих неприязних відносин, діючи умисно, з метою протиправного заподіяння смерті іншій людині, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді заподіяння смерті даної громадянки та бажаючи їх настання, умисно, цілеспрямовано, наніс декілька ударів гострим предметом в область її голови, внаслідок чого спричинив жінці тілесні ушкодження голови не сумісні із життям, від яких настала смерть останньої.

Через тиждень після вчинення вищевказаних дій, даний громадянин був знайдений мертвим, покінчив життя самогубством шляхом повішання в лісосмузі в даному селі, неподалік від місця скоєного ним умисного вбивства.

Слід зазначити, що саме вчинення насильства над жінкою не є обставиною, яка обтяжує покарання.

Однак, серед обтяжуючих покарання обставин у Кримінальному кодексі України є «вчинення кримінального правопорушення щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах» та  «вчинення кримінального правопорушення щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності».

Тому, якщо вчинено насилля відносно дружини (в тому числі колишньої, в тому числі цивільної), сестри, доньки, матері, бабусі тощо, покарання буде суворіше та в цих випадках закон не дозволяє потерпілим відмовлятися від обвинувачення.

 

Світлана Гуцуляк

Прокурор Глибоцького відділу

Чернівецької окружної прокуратури