Буковинські податківці відслідковують фінансові операції з відмивання доходів

Фахівці відділу боротьби з відмиванням доходів Головного управління ДПС у Чернівецькій області впродовж січня – жовтня 2021 року направили до відповідних органів 135 повідомлень про фінансові операції, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму на загальну суму понад 507,1 млн грн.
Крім того складено 27 висновків аналітичних досліджень які передано до податкової міліції для розгляду та прийняття рішень, з них за ознаками злочинів:
за статтею 209 ККУ (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) 16 матеріалів на суму 297,2 млн грн;
решта матеріалів на суму майже 411,0 млн грн за наступними статтями ККУ – 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 240 (порушення правил охорони або використання надр), 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), 364 (зловживання владою або службовим становищем), 366 (службове підроблення).
За результатами проведених аналітичних досліджень у січні – серпні 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, внесені відомості про вчинення 9 кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального Кодексу.
Також, 11 висновків аналітичних досліджень з ознаками кримінальних правопорушень було приєднано до кримінальних проваджень, які були порушені на момент їх складання.
 
Боржників та структуру сплати податків до територіальних громад можна переглянути на сайті ДПС в розділі «Податкова карта України»
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що на офіційному сайті  відомства 24 серпня цього року впроваджено Інтерактивну податкову карту України. Це – частина окремого проекту е-податки Національної програми інформатизації, який створено  за підтримки Міністерства фінансів України, Міністерства цифрової трансформації за сприяння Апарату Ради національної безпеки і оборони України.
За посиланням https://map.tax.gov.ua/main буковинці можуть переглянути які податки та в яких розмірах надходять до бюджетів громад. Хто з платників робить вагомий внесок в її розвиток та головне – хто не сплатив жодної гривні і має заборгованість?
Також користувачі мають можливість ознайомитись зі складовими профілів територіальних громад про: загальні дані та демографію; об’єкти соціальної інфраструктури та економіки; активних платників податків; топ-10 найбільших платників податків; надходження у розрізі кодів класифікації доходів бюджету; сплату податків за видами економічної діяльності; структуру сплати податків; боргові зобов’язання.
 
Через Е-кабінет можна направити запит про отримання відомостей з ДРФО щодо сум виплачених доходів та утриманих податків
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, фізичній особі, яка має кваліфікований електронний підпис, для направлення запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді (F1301803) через меню «ЕК для громадян» Електронного кабінету необхідно:
1. Увійти до Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.
При цьому доступ до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, або через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID). Запит формується фізичними особами – платниками податків з використанням КЕП фізичної особи, отриманого у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.
2. Обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Запит про суми виплачених доходів» та натиснути кнопку «Створити».
3. У запропонованій формі Запиту персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх.
4. Вказати реквізити паспортного документа та зазначити період за який необхідна інформація.
5. Після того, як всі дані внесені зберігаємо Запит.
6. Виділити створений Запит, натиснути кнопку «Підписати» та підписати за допомогою КЕП.
7. Ще раз виділити Запит та натиснути кнопку «Відправити».
Слід зазначити, що переглянути відправлений Запит можливо у вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» та відповідь на нього за формою F1401803 «Вiдомостi з Державного реєстру фiзичних осiб – платникiв податкiв про суми виплачених доходiв та утриманих податкiв вiдповiдь на запит у електронному виглядi» – у вкладці «Вхідні» меню Вхідні/вихідні документи».
Середня тривалість обробки Запиту складає близько 30 хвилин.
Слід знати, Запит може бути сформований починаючи з I кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (запит формується поквартально, тому загальна кількість кварталів, яка вказується в запиті, не повинна перевищувати 20 кварталів).
Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів після його закінчення.
 
Порядок здійснення електронного документообігу між платником податків та контролюючим органом, та перелік випадків в яких він припиняється
 Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до змін, внесених п.п. 2 п. 6 розд. І Закону України від 14 липня 2020 року № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців», які набрали чинності 07.11.2020, ст. 42 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доповнено новим п. 42.6, згідно з яким електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до ПКУ, законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 851), від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2155) без укладення відповідного договору.
Керівник платника податків визначає, змінює перелік уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через електронний кабінет від імені платника податків, та визначає їхні повноваження.
Платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог Закону № 851 та Закону № 2155.
Електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється виключно у випадках:
отримання інформації від кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг про завершення строку чинності (або скасування) кваліфікованого сертифіката відкритого ключа керівника платника податків;
отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про зміну керівника платника податків;
отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію припинення юридичної особи;
наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця чи незалежної професійної діяльності фізичної особи;
наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків у зв’язку зі смертю.
Порядок обміну електронними документами платника податків та контролюючого органу затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
 
Фізичні особи в рамках податкової амністії для розміщення коштів можуть відкрити декілька спецрахунків
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують, що  фізична особа, що вирішила скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням з метою легалізації власних готівкових коштів, з яких ще не були сплачені податки та збори, звертається до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.
Спеціальний рахунок – це поточний рахунок зі спеціальним режимом використання, який відкривається банком декларанту для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування для зарахування грошових коштів у готівковій формі в національній та іноземних валютах, банківських металів з фізичною поставкою.
Нормами підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України не встановлено обмежень щодо відкриття фізичною особою, яка має у власності кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, окремих поточних рахунків зі спеціальним режимом використання у національній валюті та іноземній валюті у різних банках України.