ГОДУВАТИ ПТАХІВ ХЛІБОМ – НЕБЕЗПЕЧНО

Питання годування лебедів та інших птахів хлібом та хлібобулочними і борошняними виробами викликає багато суперечок і протистоянь. Орнітологи, ветеринарні лікарі та волонтери застерігають на кожному кроці – ,,Не годуйте птахів хлібом!“. Тож давайте розбиратись.

Хліб та інші хлібобулочні вироби виготовляють з переробленого борошна, очищеного від вітамінів, мінералів та корисних сполук. По суті, це клейстер з дріжджами, сіллю і цукром.

Ми, перед тим як проковтнути хліб, ретельно розжовуємо його. Фермент птіалін в нашій слині розщеплює крохмаль до мальтози, а мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози. Тобто у нас вже при пережовуванні запускається процес перетравлення і засвоєння хліба. І це лише один з прикладів відмінності нашої травної системи від травної системи птахів.

Птахи ж ковтають їжу цілою, не пережовуючи. Тому хліб, потрапляючи прямо в шлунок птаха, розбухає, як губка та перетворюється на важку клейку масу, яка, на відміну від природної їжі, знаходиться в шлунку дуже довгий час, не перетравлюючись. Після поїдання хліба птахи вже не можуть нормально перетравлюювати і засвоювати природну їжу, тому що весь простір зайняв хліб. До того ж, вся ця маса, затримуючись в шлунку, запускає процеси гниття і бродіння, а цукри підсилюють ці процеси.

Це, в свою чергу, викликає неконтрольований ріст бактеріальної і грибкової мікрофлори та накопичення вторинних інфекцій, тому птах може померти від інтоксикації продуктами розкладу та важкого перебігу інфекційних захворювань. Птахи в таких випадках довго хворіють і худнуть, і через слабку опірність організму не можуть протидіяти паразитам, які, в свою чергу, ще більше виснажують організм.

Варто також відзначити, що птахи, підгодовувані хлібом, дають слабке потомство через збіднення раціону, адже хліб не містить достатньо вітамінів і мінералів для їх організму. Також через підвищений вміст солі птахи отримують хронічні проблеми з нирками, а підвищений вміст простих вуглеводів призводить до діабету.

Хліб також згубно впливає і на довкілля. При підгодівлі хлібом водоплавних птахів частина хліба залишається в водоймі і є поживним середовищем для росту грибків, бактерій, паразитів та токсичних водоростей. В водоймі залишається все менше кисню, тому риба задихається, а це ще більше отруює водойму. У такій воді вже не можуть рости водні рослини, які є кормом для птахів. З часом стають непридатними для птахів та риби і самі водойми.

Загалом, зимова підгодівля птахів при нестійкому сніговому покриві і при нестабільних морозах не є обов’язковою, адже птахи мають свої внутрішні запаси і в змозі про себе подбати. Більш того, вони скупчуються в місцях годування, що збільшує ризик поширення захворювань. Але якщо ви все ж таки підгодовуєте птахів, потрібно максимально наблизити їх корм до природного раціону і обов’язково регулярно мити годівницю.

Вікторія Гусарова  орнітологиня;   Фото Вадимо Рудого