Весняний авітаміноз – це проблема, з якою стикаються практично всі

Нестачу вітамінів навесні щорічно відчувають практично всі. Симптомами весняного авітамінозу є – сонливість, підвищена дратівливість, нездужання і апатія, загострення хронічних захворювань. Крім всього цього «букета» є і зовнішні прояви вітамінного дефіциту, зокрема: блідість шкірних покривів, лущення і сухість шкіри, випадіння і ламкість волосся, крихкість нігтів. Нерідко, завдяки вітамінної недостатності відбуваються гормональні збої, і симптоми весняного авітамінозу поповнюються проблемами з порушеннями менструального циклу, появою прищів і вугрів на обличчі і по всьому тілу.
Весняний авітаміноз та харчування – взаємопов’язані, взаємозалежні поняття. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр існуючих поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів.
Дієта-весна повинна містити крупи, але тільки не білі, морепродукти, фрукти, овочі та зелень, обов’язково в свіжому вигляді. Що стосується фруктів, то навесні віддавайте перевагу замороженим: швидка заморозка дозволить зберегти велику кількість вітамінів в продуктах протягом тривалого відрізка часу, коли вони зберігаються на складах, то до приходу весни витрачають свої цілющі соки, міняють внутрішній склад.
Великий вітамінний резерв зберігають домашні заготовки – варення, соління, висушені або заморожені ягоди, овочеві та фруктові соки. Звичайно в них менше користі, ніж в свіжо-зірваних з грядки або гілки, але значно краще, ніж нічого!
У весняний час наше щоденне меню має бути, насамперед, різноманітним, тобто їжте все – овочі, фрукти, крупи, зелень, продукти тваринного походження.
До речі, найкориснішим з цієї точки зору, максимально вітамінізованим, вчені визнали ківі. Так що, не нехтуйте «заморським» фруктом. З нього можна приготувати безліч смачних і оригінальних салатів, соусів, десертів, коктейлів.
Купуючи фрукти та овочі, особливу увагу звертайте на зовнішній їх вигляд.
Всілякі салати, що фруктові, що овочеві, готувати краще перед самим їх вживанням.
Аптечними вітамінами також не варто нехтувати. Але краще попередньо отримати консультацію лікаря. Можливо, що “ненатуральні” вітаміни можуть принести більше шкоди, ніж користі, якщо споживані з їжею корисні речовини повністю забезпечують організм.
Слідкуйте за щоденним раціоном, більше часу проводите на свіжому повітрі, пийте більше рідини, і тоді авітаміноз пройде стороною, а весна принесе радість і гарний настрій.
Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть відновити вам свої життєві функції організму в розпал весняного авітамінозу, і запобігти його появі в майбутньому. Тому що навесні потрібно радіти життю, насолоджуватися розквітаючій природі, любити і бути коханими. Чого ми вам і бажаємо!
May be an image of фрукт