Почастішали випадки шахрайства з оформленням закордонних паспортів

Триває аномально підвищений попит на оформлення закордонних паспортів, пов’язаний із відпускним сезоном та запровадженням безвізового режиму ЄС для України. З початку року оформлено понад 1 млн. 800 тис. закордонних паспортів, щодня оформлюється понад 20 тисяч документів.

Велика кількість бажаючих оформити закордонний паспорт та черги у підрозділах створили умови для посередників-шахраїв, які пропонують «допомогу» в оформленні біометричного паспорта без черги за 1,3 або 5 днів.

Найбільше, що можуть зробити такі «посередники» – це сприяти в оформленні документів «без черги». Подекуди не обходиться і без недобросовісних працівників міграційної служби, яких все частіше виявляють правоохоронці. Однак часто подібні пропозиції – шахрайство, оскільки жодна туристична фірма чи будь-яка інша особа не може гарантувати ані потрапляння людини до підрозділу міграційної служби поза чергою, ані виготовлення паспорта у короткий строк.

Міграційна служба України нагадує, що відповідно до чинного законодавства, паспорт громадянина України для виїзду за кордон можна оформити лише особисто і лише в одній з трьох установ: підрозділі міграційної служби, центрі надання адміністративних послуг або у сервісному центрі «Паспортний сервіс» державного підприємства «Документ». За жодних обставин не варто користуватися послугами будь-яких посередників.