Кліщі атакують, будьте обережні

Щодня до лікарів звертаються пацієнти, покусані кліщами. Як повідомляє Інформаційне агенство АСС, медики радять батькам передусім не панікувати.

Міський позаштатний спеціаліст, лікар-інфекціоніст дитячої поліклініки Ольга Корніліч розповідає:  «Зараз почастішали звернення щодо укусів комах. В маленьких пацієнтів спостерігається сильна реакція: почервоніння та припухлість на місці укусу. Найчастіше звертаються щодо укусів кліщів, бувало, по 6-7 випадків на день.»

«Був випадок, коли на прийом до лікаря прийшла матір із дитиною після відпочинку в одному із комплексів за межами міста. Увечері , коли дитина приймала душ, жінка помітила  чорні цятки, схожі на родинки. Матір звернулась до хірурга, лікар витягнув кліща та помістив до скляного посуду. Комаху віднесли на дослідження до лабораторії  ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр Держасепідслужби України» Чернівці, на вулиці Гакмана, 7»,  розповіла лікар-інфекціоніст Ольга Корніліч.

Медик не радить батькам одразу панікувати. Не слід заздалегідь хвилюватись через наслідки від укусу кліща. Адже не кожен кліщ – заражений,  і якщо комаха пробула в тілі менше 24-х годин, наслідки для здоров’я – мінімальні. «Щоправда краще не займатись самолікуванням, – додає лікар. Якщо помітили кліща – не витягуйте його власноруч, це може завдати шкоди здоров’ю.  Краще звернутись до лікаря-інфекціоніста», – каже Ольга Корніліч.

Насамкінець медик повідомила: звернення пацієнтів з укусами кліщів бувають після відпочинку на природі.