Олімпіади-80 – Глибоцький факелоносець поділився своїми спогадами 40 річної давності

Відбір пройшли — вогонь гідно пронесли

Сорок років тому три спортсмени Глибоччини були удостоєні честі пронести дорогами Буковини факел Олімпійського вогню, що мав дати старт літнім іграм Олімпіади-80 у Москві. Серед тих факелоносців були Прокопій Стрільчук, Іван Данилюк та Михайло Порфирян.
Ось що розповів у своїх спогадах Прокопій Григорович Стрільчук – нині директор Глибоцької ДЮСШ.
– Звісно, то незабутні моменти, бо вони вже стали надбанням історії. Зазначу, що ми пройшли тоді доволі жорсткий відбір. Зокрема, всі мали мати бездоганну характеристику (адже такі правила діяли в тодішньому СРСР), майже однаковий зріст, вагу, будову тіла, навіть зачіску на голові. Відповідно пройшли до початку несення вогню триденні тренувальні збори у Чернівцях, а бігли кілометрову дистанцію. Особливих труднощів тут не відчували, бо на той час я з Іваном Данилюком активно займались легкою атлетикою, а Михайло Порфирян – боротьбою. До речі, пройшли ми тоді і вимоги соціального походження: переважно батьки, як кажуть, вихідці із народу, а працювали з Михайлом викладачами фізичного виховання, Іван – тракторист у райсільгоспхімії. Словом, гідно стали факелоносцями, пронесли без будь-яких зауважень олімпійський вогонь і маємо прекрасні спогади. На жаль, Михайла Порфиряна уже не має серед нас – живих – світла йому пам’ять.
Розповідь записав Василь ГЕЙНІШ.
Фото  з особистого архіву Прокопія Стрільчука.
P.S. Як  повідомляли у минулому номері «Нового дня», 18 вересня у Чернівцях відбудеться ювілейний збір факелоносців Олімпіади 1980 року.