Зарахування страхового стажу відбувається лише за умови повномірної сплати єдиного соціального внеску

unnamed 300x179 - Зарахування страхового стажу відбувається лише за умови повномірної сплати єдиного соціального внескуЗначна частина роботодавців, нараховуючи найманим працівникам заробітну плату меншого за мінімальний розміру, позбавляє їх можливості набуття страхового стажу, необхідного для призначення в майбутньому гідної пенсії. Керуючись прагненням отримати більші прибутки за рахунок мінімізації найманої праці, такі керівники не беруть до уваги інтереси людей, які у них працюють. Котрі з необізнаності, а котрі зумисне, здійснюють сплату страхових внесків у розмірі, меншому за законодавчо встановлений мінімальний, таким чином позбавляючи працівників можливості набуття страхового стажу, необхідного для реалізації в майбутньому права на пенсійне забезпечення.

Вкотре нагадуємо, що зарахування періоду роботи до страхового стажу відбувається винятково за умови повномірної сплати страхових внесків. У випадках, коли сума відрахування не сягає мінімального розміру, необхідно здійснювати доплату до встановленого законодавством рівня.

Зокрема, якщо найманий працівник отримує заробітну плату в розмірі, меншому законодавчо визначеного мінімуму, який сьогодні становить 4723 грн, то, відповідно до ч.5 ст. 8 Закону України №2464 “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, для зарахування повного місяця роботи до страхового стажу роботодавець зобов`язаний здійснювати доплату щомісячного страхового внеску до суми, визначеної законодавством  (цьогоріч мінімальний страховий внесок  становить 1039,06 грн – це 22% мінімальної заробітної плати).

З метою захисту прав застрахованих осіб на гідне пенсійне забезпечення фахівці Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області постійно здійснюють аналіз звітності страхувальників на предмет виявлення тих, котрі перешкоджають накопиченню працівниками страхового стажу. Наразі в області виявлено 620 роботодавців, які не здійснюють доплату суми щомісячного страхового внеску до визначеного законом мінімального розміру майже двом тисячам найманих працівників. Внаслідок таких дій несумлінних роботодавців люди втрачають можливість набуття страхового стажу, необхідного для призначення пенсії при досягненні пенсійного віку. Для вжиття відповідних заходів інформацію про порушників трудового  законодавства з оплати праці пенсійна служба надсилає до Головного Управління Державної податкової служби в Чернівецькій області.

Отож, шановні роботодавці! Вкотре закликаємо привернути увагу бухгалтерів до повноти нарахування і сплати єдиного внеску відповідно до вимог законодавства, що є запорукою набуття працівниками страхового стажу. Важливо дбати про пенсійні перспективи своїх підлеглих, пам’ятаючи, що визначення права на пенсійне забезпечення напряму залежить від величини офіційно задекларованих заробітків і сплачених страхових внесків.

Шановні працівники! Не дозволяйте порушувати свої законні права на соціальний захист і гідне пенсійне забезпечення. Пам’ятайте про важливість набуття страхового стажу, законодавчі вимоги до тривалості якого для реалізації права на пенсійне забезпечення суттєво зросли та продовжують щороку на рік зростати: особам, які досягли пенсійного віку цьогоріч, для призначення пенсії потрібно мати 27 років страхового стажу, наступного року – 28, а 2028 року – не менше 35.

Нагадуємо про зручну можливість самостійного контролю за ситуацією щодо зарахування стажу, перегляду персональної інформації щодо сум задекларованих заробітків та сплачених внесків в особистому кабінеті на вебпорталі  Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua). Зареєструватись/авторизуватись на цьому електронному сервісі можна за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID. Дбайте про своє майбутнє сьогодні, щоб не втратити право на пенсійне забезпечення з настанням пенсійного віку.