За ігнорування законодавства щодо роздрібної торгівлі підакцизними товарами застосовано понад 2 мільйони гривень штрафних санкцій

За перше півріччя 2020 року фахівцями управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів податкової служби області проведено 54 фактичні перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та іншими підакцизними товарами. За результатами проведених заходів застосовано штрафних санкцій на загальну суму 2,3 млн гривень.

Основними порушеннями при проведенні перевірок є: роздрібна торгівля підакцизними товарами без наявності ліцензій; торгівля тютюновими виробами за цінами вищими від максимальних роздрібних цін; торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін;зберігання та реалізація товару без марок акцизного податку; порушення ведення обліку підакцизних товарів в місцях реалізації.

 Крім того, встановлено 9 фактів продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку  в результаті, згідно статті 17 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», були застосовані штрафні санкції у розмірі 6800 гривень за кожен випадок.

Фахівці Головного управління ДПС нагадують про необхідність завчасного внесення чергового платежу за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, пальним та зберігання пального, а також надати до органу ліцензування визначені Законом України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» документи.

У разі відсутності звернення суб’єкта господарювання до органу ліцензування щодо внесення чергового платежу за ліцензію на дату закінчення терміну попередньої сплати, таку ліцензію буде призупинено відповідно до вимог Закону.

Ліцензію можна отримати, звернувшись до Центру обслуговування платників з відповідною заявою та необхідними документами за місцем провадження суб’єктом господарської діяльності торговельної діяльності.

Буковинським платникам у Центрах обслуговування адміністративні послуги надаються безкоштовно

Про це наголошують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області та зазначають, що працівниками Центрів обслуговування платників впродовж першого півріччя 2020 року було надано 40459 адміністративних послуг.

У податковій службі акцентують, така кількість наданих сервісних послуг свідчить про те, що платники податків вже звикли до функціювання Центрів обслуговування платників у області, адже в них зосереджені всі послуги, необхідні платникам податків.

У даному переліку сервісних послуг: звірка про стан розрахунків з бюджетом, консультаційна допомога щодо порядку заповнення і подання податкової звітності та з питань ведення господарської діяльності, отримання різноманітних довідок, зокрема, про доходи, наявність або відсутність податкового боргу. Також можна дізнатися про реквізити рахунків для зарахування коштів в бюджети, подати для реєстрації Книгу обліку доходів і витрат, отримати витяг із Реєстру платників єдиного податку та інші послуги.

Відтак, у січні – червні цього року у трійці найбільш запитуваних адмінпослуг слід виділити послуги з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків – понад 11,8 тис.

Також, з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків – 9 тис..

Та послуга з реєстрації платника єдиного податку та  надання витягу з реєстру платників єдиного податку – 9,4 тис.

У податковому відомстві звертають увагу, бланки заяв для отримання  адміністративних послуг та порядок їх заповнення на офіційному порталі Територіальних органів ДПС у Чернівецькій області >Головна>Окремі сторінки>Центри обслуговування платників> за посиланням:  https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda//

Та нагадують, на період дії карантину вносяться зміни в режим ЦОПів.

Прийом відвідувачів у центрах обслуговування платників здійснюється за таким графіком роботи: з 10 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв. (у п’ятницю з 10 год. 00 хв. до 15 год. 45 хв.) з обідньою перервою з 12 год. 00 хв. до 12 год. 45 хв., та з технічними перервами для санітарної обробки та провітрювання кожні дві години на 10 – 15 хв.

Такі зміни внесені в регламент роботи ГУ ДПС у Чернівецькій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів, з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2020 року № 500 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України».