На ПП «Порубне-Сірет» У мешканця Рівненщини митники вилучили не задекларовану валюту в перерахунку більш ніж 600 тисяч гривень

Так, у пункті пропуску «Порубне-Сірет» митного поста «Вадул-Сірет» співробітники Буковинської митниці Держмитслужби під час митно-прикордонного контролю виявили у громадянина України, що слідував у пішому порядку з України до Румунії, не задекларовані 22 700 доларів США. До митного контролю порушник законодавства надав контрольний талон для проходження митного контролю по «зеленому коридору», чим своїми діями заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо переміщення через митний кордон України.

Таким чином, громадянином не здійснено декларування валютних цінностей, які підлягають обов’язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Порушення даних правил тягне за собою адміністративну відповідальність за ст.472 Митного кодексу України. За складеним митниками протоколом валюту в перерахунку понад 621 тис. грн. вилучено. Санкції статті передбачають також накладення штрафу у сумі 100 відсотків вартості не задекларованої готівки.

Буковинська митниця Держмитслужби вкотре наголошує громадянам, які перетинають митний кордон України, щодо необхідності дотримання норм чинного законодавства з питань державної митної справи при переміщенні готівки.

Відповідно до ч. 1 ст. 8. Закону України  від 21 червня 2018 року N2473-VIII «Про валюту і валютні операції» транскордонне переміщення фізичними особами валютних цінностей у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 тисяч євро за офіційним курсом валют, встановленим Національним банком України на день переміщення через митний кордон України, підлягає письмовому декларуванню центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

 

 

20.07.2020