ID-картка – функції, можливості та застосування

ID-картка відповідає міжнародним вимогам проїзних документів

 ID-картка, яка є документом для внутрішнього використання всередині держави, технічно відповідає міжнародним вимогам проїзних документів. На практиці це означає, що за наявності міждержавних угод паспорт громадянина України у вигляді ID-картки можна буде широко використовувати у якості документу для перетину українського державного кордону та подорожей до  ряду країн, з якими укладено відповідні договори.

Так, власники ID-карток вже сьогодні мають можливість без закордонного паспорта безперешкодно перетинати державний кордон України для подорожей до Грузії та Туреччини.

Зверніть увагу: це можливо виключно у разі здійснення поїздок прямого авіаційного або морського міжнародного сполучення між територіями України та Грузії і Туреччини відповідно.

 

Як зчитати дані з електронного носія  IDкартки

 ID-картка – самодостатній документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. У більшості випадків він  не потребує ні зчитування даних з безконтактного електронного носія (БЕН), ані подання будь-яких додаткових довідок чи сертифікатів при зверненні до установ та організацій.

Зчитування персональних цифрових даних особи з БЕН потрібно у кількох випадках:

  1. Під час верифікації документа у ДМС та Державній прикордонній службі України, які забезпечені необхідним обладнанням.
  2. Під час отримання онлайн-послуг за допомогою електронних сервісів. Поки що в Україні така практика не надто поширена. Але з впровадженням ID-картки та поступовим збільшенням числа її власників кількість установ та організацій, які надаватимуть власникам ID-карток широкий спектр послуг в режимі онлайн, невпинно збільшуватиметься.

Кожна особа також може зчитати дані з безконтактним електронним носієм за власним бажанням. Для зчитування потрібен спеціальний пристрій (NFC-рідер) або смартфон, що підтримує технологію NFC (додаток доступний для безкоштовного завантаження у Google Play).

 

Ідентифікаційний код на ID-картці та свідоцтві про народження матиме таку ж юридичну силу, як і довідка про присвоєння РНОКПП

14 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт №2524 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців, яким передбачає відповідні зміни до Податкового кодексу України».

Зокрема, законопроєктом передбачено, що підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП) буде документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі (картка платника податків), або дані про РНОКПП з Державного реєстру, які внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження.

Тобто РНОКПП (раніше – ідентифікаційний код чи ІПН) на ID-картці та свідоцтві про народження матиме таку ж юридичну силу, як і довідка про присвоєння РНОКПП.

У подальшому це дасть можливість ліквідувати використання довідки з номером платника податків, яка сьогодні, за даними Міністерства цифрової трансформації України, є найпопулярнішою серед українців – наразі оформлено понад 40 мільйонів таких довідок.

Прес-служба ДМС України