На запитання кореспондента відповідає голова Глибоцької об’єднаної територіальної громади Григорій Ванзуряк

Григорій ВАНЗУРЯК: «Злі язики розповсюджують чутки, а ми працюємо на добробут громади»

– Ви, як людина публічна на доволі обширному місцевому рівні, привертаєте увагу до себе у цілому ряді запитань. Звісно, не завжди однозначних за змістом, в тому числі й гостро критичних. Але почнемо із приємних висновків. Йдеться про оцінку діяльності Глибоцької ОТГ інформування населення щодо сутності оперативного й правдивого стану справ в умовах боротьби із захворюванням на коронавірус на теренах громади.

 – Справді, у цьому плані наші сумісні дії з органами державної влади та медичними установами Глибоччини були відзначені з кращого боку (поряд із Пирятинською ОТГ Полтавщини) авторитетними фахівцями швейцарського фонду «DESPRO», який уже тривалий час плідно діє в України. Хто слідкував, знає, що щовечора інформували населення про стан речей, що в свою чергу не давало змогу розповсюдженню паніки і фейків.

– Доречно буде віднести до позитивного факту і те, що Ваше звернення до глибочан, а їх 300 чоловік, які працюють у відомій німецькій фірмі «Хегельман» на території Польщі, знайшло вагому підтримку.

 – Важаю, що так. Бо ця польська філія перевізників, котру очолює колишній директор Глибоцької ДЮСШ Федір Юркевич та його брат Віталій виступила спонсором футбольної команди ФК «Глибока» для участі в цьогорічних змаганнях суперліги. Для потреб клубу вже закуплено гарну спортивну форму, м’ячі та інше необхідне спорядження.

Здається, це не єдина ініціатива наших земляків за кордоном.

 – Ви правильно кажете, бо ті глибочани у Польщі, про яких уже йшла мова, хочуть допомогти коштами і в реконструкції селищного пам’ятника Борцям за волю України та його прилеглої території. Щоб реалізувати висунуту ідею ОТГ оголосила конкурс на кращий проект. Гадаю, до 24 серпня – Дня Незалежності ми розглянемо надані заявки, а відтак за фінансової участі громади та благодійників і розпочнемо втілювати проект переможця в дію.

– Тепер, Григорію Степановичу, поведемо розмову в дещо іншому руслі. Власне, ми вже з Вами торкались теми дуже непривабливого стану доріг.

Дороги і водопостачання це найболючіші питання нашої громади. Для вирішення цих питань потрібні суттєві інвестиції, ще комунальні дороги спільними зусиллями громади вдається підтримувати, де інде прогрейдерувати, прокопати канави, а от дороги районного і обласного значення, які знаходяться у підпорядкуванні управління обласної державної адміністрації в жахливому стані, це Залізнична, Бойка, Борців за волю України, Чорновола, початок Житомирської, Михайлівка-Димка-Тарашани, Черепківка-Камянка, Глибока-Червона Діброва та інші. На капітальний ремонт доріг в цьому році заклали нуль, а на поточний ще проводять тендерні процедури, карантин і стихія внесли свої корективи. Надіємося, що обласні функціонери не забудують за ці ділянки доріг, тим більше, що окремі зазнали пошкодження і під час червневої стихії.

– Світ, як мовиться, знову шириться чутками. Зокрема тими, що Григорій Ванзуряк отримує фантастичні зарплати щомісяця. А ще що голова ОТГ, начебто, оформив фіктивну медичну довідку про захворювання на коронавірус, аби йому компенсували 150 тисяч гривень, затрачених на ліки.

– Що тут скажеш (гірко посміхнувся)? Злі язики усе знаходяться, особливо у нинішні часи перед місцевими виборами. Так ось: моя зарплата за шість місяців цього року склала сто тридцять шість тисяч двісті десять гривень тридцять одну копійку (офіційна довідка додається). Мені жоден з тих хто мене знає не може дорікнути, що за час праці в громаді голова купив собі джипа ти іншу дорогу автівку, досить багато коштів витрачаю на благодійність і потрібні для громади речі (підтримка спортсменів, новостворених комунальних підприємств, допомога кооперативам тощо), про це знають багато хто тому афішувати не буду.

Із приводу компенсації за ліки, то це теж повна вигадка. Оскільки я увесь карантинний період працював і працюю практично без вихідних. Слава Богу, він милував мене від захворювання. До слова, як і абсолютну більшість співробітників ОТГ.

Цілком погоджуюсь, що держава мала б повернути ті значні кошти людям, які затрачені на лікування від важкої недуги, як і декларувало Міністерство охорони здоров’я.

– Думається, розповсюдження різних чуток, як Ви кажете, ознака того, що наближаються вибори до місцевих органів самоврядування. Маєте намір знову балотуватись на посаду голови Глибоцької ОТГ?

 – Не стану кривити душею, бо багато ділових і звичайних людей звертаються щоб балотувався знову, хоча маю запрошення і на роботу до столиці. Але ми практично за цю каденцію спільно з депутатським корпусом, виконавчим комітетом, громадською радою заклали фундамент для розвитку громади, найбільшою цінністю є підібраний професійний колектив, бо не секрет, що багато ОТГ зіткнулися з кадровими проблемами, є кабінети, обладнання, а спеціалістів немає. Коли заходиш в крамницю і бачиш як люди запитують: «а михайлівське молоко чи сир є?», коли заходиш в сімейну медицину, в ліцей, гімназію і інші заклади і бачиш, які проекти ми спільно зробили, серце радіє за спільну командну роботу. Безумовно є багато ще проблем, які потрібно буде вирішувати, напрацьовані концепції і плани, тому доцільно б було продовжити напрацьоване. Слово – за виборцями, котрі прийдуть 25 жовтня на дільниці, аби віддати свої голоси, адже саме вони наймають на роботу керівника громади.

Вів розмову Василь ГЕЙНІШ

P.S. Наприкінці спілкування Григорій Ванзуряк додав, що в установі ОТГ приймаються документи для оформлення державної підтримки пасічників.