Як оформити кваліфікований електронний підпис та Про готовність виготовлення документа

Громадяни України, які є власниками ID-карток, мають можливість отримати послугу з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на безконтактний електронний носій ID-картки.

Запровадження послуги з внесення КЕП на ID-картку надало громадянам можливість користуватися різноманітними електронними сервісами державних органів, отримувати адміністративні і банківські послуги, відкривати та вести бізнес тощо, не виходячи з дому.

Послуга надається безкоштовно та є доступною для громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме        2 роки.

Наразі послугу можна отримати двома способами:

  • одразу після отримання нової ID-картки – у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи;
  • записати на раніше видану ID-картку – у будь-якому територіальному підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації.

Для запису КЕП на чіп ID-картки знадобиться PIN-код (PIN 2), який особисто вказується власником ID-картки під час її отримання.

Оформлення КЕП та внесення його на чіп ID-картки не є обов’язковим і здійснюється за бажанням. Однак, в разі небажання власника ID-картки отримати таку послугу, він не зможе скористатися усіма перевагами електронного підпису.

Відтак наразі, завдяки тісній співпраці Державної міграційної служби України, Міністерства внутрішніх справ та інших державних органів, ID-картка, яка містить електронний підпис громадянина, є повноцінним засобом електронної ідентифікації особи.

Про готовність виготовлення документа вас поінформують онлайн

Всі документи з безконтактним електронним носієм мають визначені терміни виготовлення в залежності від обраного режиму оформлення – звичайний або терміновий.

Але багатьом нашим відвідувачам з різних причин складно самостійно вирахувати кінцеву дату виготовлення власного паспортного документа. Хоча ця інформація є вельми важливою, адже впливає на терміни виїзду за кордон, можливість своєчасного отримання соціальної допомоги, банківських послуг, укладання цивільно-правових угод,  отримання адміністративних послуг тощо.

Функцію інформування отримувача адміністративної послуги про стан готовності раніше оформленого документа виконують одразу кілька електронних сервісів, розміщених на сайті ДМС України за посиланням: https://dmsu.gov.ua/ .

Щоби отримати самостійно інформацію стосовно стану готовності вашого документа, достатньо зайти на сервіс «Перевірка стану оформлення документів» https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html . Після виконання простих кроків  сервіс автоматично надасть вам відповідь – на якому етапі виготовлення зараз перебуває ваш паспорт. У разі надходження готового документа до підрозділу, де він був оформлений, сервіс  видаватиме інформацію «Документ доставлений до підрозділу Міграційної служби /дата/ та може бути отриманий заявником».

Особисте інформування щодо готовності документа можливе за допомогою чат-ботів у «Вайбер» https://dmsu.gov.ua/services/chat-bot-viber.html та «Телеграм» https://t.me/DMSU_service_bot. Після реєстрації у зазначених месенджерах робот своєчасно поінформує вас про надходження документа до підрозділу ДМС. Й тоді можна сміливо відправлятися до міграційної служби та забирати свій паспорт.

УДМС у Чернівецькій області