26 червня – День кримськотатарського прапора

Два прапори – Єдина країна 💙💛

Вони втрачали державність, були анексовані, та все ж завдяки силі духу відродилися. На шляху до становлення кримськотатарський народ пройшов і вогонь, і воду. Всі їхні падіння та злети відбилися могутнім слідом на прапорі народу.

Це не просто полотно блакитного кольору із жовтим гербом (тамгою) у верхньому лівому куті, а ціла історія єдності поколінь та багатовікової людської боротьби за свободу.

Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства, а зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства.

Вперше прапор був прийнятий Курултаєм східноєвропейського народу у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновили його 30 червня 1991 року.

Нині ж Україна та світ відзначають День кримськотатарського прапора. Це неофіційне свято, що відзначається за рішенням органів самоврядування кримськотатарського народу з 2010 року. Воно символізує силу, міць цього народу та його незламний характер.