Місцева прокуратура просить громадян дізнаватися, який орган повинен розглядати їхні звернення

Упродовж 4 місяців цього року  Сторожинецька місцева прокуратура перенаправила до інших відомств 73 звернення, або кожне друге, що надійшло на її адресу. Причина переадресації – питання, які ставилися заявниками у вказаних зверненнях, не належали до компетенції органів прокуратури.

У зв’язку з цим прес-служба прокуратури ще раз нагадує громадянам: 2 червня 2016 року Верхова  Рада  України  прийняла Закон України  «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який частково змінив повноваження прокуратури. Через незнання громадяни втрачають час на вирішення своїх питань, а органи прокуратури витрачають зайві час та бюджетні кошти на перенаправлення звернення за належністю.

Що входить до повноважень прокуратури (згідно статті 131-1 Конституції України):

– підтримання публічного обвинувачення в суді;

– організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;

– представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

На прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені  Конституцією України.

 Отож, передусім, ніж направити звернення, радимо з’ясувати і чітко визначитися, до компетенції якого органу влади, місцевого самоврядування, контролюючого органу чи посадової особи належить вирішення тих чи інших  питань. Принагідно інформуємо громадян, що:

органи виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснюють відповідні повноваженя та забезпечують життєдіяльність міста чи іншої адміністративно-територіальної одиниці;

Національна поліція забезпечує дотримання правопорядку та профілактику злочинності;

Державна фіскальна служба здійснює контроль за додержанням податкового та митного законодавства;

Державна аудиторська служба України контролюєвикористання і збереження державних фінансових ресурсів;

Державна служба України з питань праці забезпечує контроль за додержанням вимог законодавства про працю, охорону праці, промислову безпеку, вивчення та використання надр та ін.;

Пенсійний фонд України здійснює контроль за додержанням законодавства про пенсійне забезпечення;

 Державна служба України з  питань  геодезії, картографії та кадастру контролює додержання земельного законодавства тощо;

Держпродспоживслужба здійснює контроль за безпечністю харчових продуктів та ветеринарії, у сфері насінництва та розсадництва, держсанепіднагляду, ціноутворення та захисту прав споживачів;

Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю – контроль за додержання вимог державних будівельних норм;

– Державна інспекція Держтехногенбезпеки – додержання вимог протипожежних норм та правил;

Державна   інспекція  з енергетичного нагляду та режимами  споживання електричної і теплової енергії  – нагляд за додержанням вимог технічної експлуатації електричних станцій та мереж, вимог технічної експлуатації енергетичного обладнання об”єктів електроенергетики, підключених до об”єднаної  енергетичної системи України, за електричними та тепловикористовуючими установками та тепловими мережами споживачів та суб”єктів електроенергетики.

Державна екологічна  інспекція – державний нагляд (контроль) за додержанням  природоохоронного законодавства (екологічна та радіаційна безпека,  використання та охорона земель, відтворення водних ресурсів,  охорону атмосферного повітря,  охорона, захист, використання та відтворення лісів, рослинного та тваринного світу, риби та інших водних живих ресурсів при поводження з відходами тощо.).

Державна служба з лікарських засобів – контроль якості та безпеки лікарських засобів.

 Зверніть увагу!

Прийняті органами державної влади, місцевого самоврядування, контролюючими та іншими органами, підприємствами, установами та організаціями або їх посадовими особами рішення за зверненнями громадян можуть бути оскаржені до відповідного органу вищого рівня або у суді.

Крім того, у судовому порядку можуть бути вирішені практично всі спори, які виникають у суспільних відносинах, а також оскаржені рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів владних повноважень, якими порушені права, свободи або інтереси громадянина.

Допомогти громадянам у захисті прав та інтересів, у тому числі вирішенні своїх спорів у судах, покликана система надання безоплатної правової допомоги (Закон України «Про безоплатну правову допомогу»).

На території Чернівецької області створено Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також Чернівецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  до якого входять: Кіцманське, Новоселицьке, Сторожинецьке, Чернівецьке, Заставнівське, Глибоцьке, Герцаївське бюро правової допомоги

Запорукою своєчасного та ефективного відновлення порушених прав і свобод, перш за все, є необхідність визначення органу, до повноважень якого належить вирішення проблемного питання.