Представники Глибоцької ОТГ розповіли про свої здобутки від співпраці з Чернівецьким офісом Програми U-LEAD

Сьогодні, 19 лютого, у Чернівецькому регіональному офісі Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» відбувся День відкритих дверей.

Під час заходу присутні представники об’єднаних громад та медіа змогли ознайомитись зі змінами, які відбулись у Програмі, почути результати роботи попередніх років та плани на наступні, спільно напрацювати завдання на поточний рік.

Також громади презентували власні досягнення, які стали можливими завдяки співпраці з U-LEAD. Про це повідомив кандидат політичних наук Андрій Кучуран.

Чернівецький офіс Програми U-LEAD є наступником регіонального Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеного у 2016 році, і який підтримувався Програмою U-LEAD до кінця 2019 року, а тепер включений до її структури.

Після підписання угоди на саміті ЄС-Україна 8 липня 2019 року було прийнято рішення продовжувати успішну роботу Програми «U-LEAD з Європою» з підтримки децентралізації та регіонального розвитку по всій Україні до 2024 року. Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

«Основний фокус Програми U-LEAD залишається незмінним – ми працюємо з громадами і для громад, розвиваючи їхню спроможність», – зазначила Анна Буняк, менеджерка Північного хабу Програми U-LEAD. Розвиток спроможності об’єднаних громад відбуватиметься в рамках спеціально розробленого навчального курсу «Успішна громада – крок за кроком», який складається з трьох кластерів, в кожному з яких 4 блоки.

Даний курс став своєрідною квінтесенцією досвіду організації навчальних заходів Програмою U-LEAD впродовж попередніх років.

Тож під час заходу було презентовано 13 номінантів серед об’єднаних громад області в кожному блоці, а голови Глибоцької, Рукшинської, Мамаївської та Усть-Путильської громад мали нагоду розповісти більше про розвиток своїх громад та співпрацю з U-LEAD.

У кластері А «Становлення ефективної та спроможної ОТГ» було відзначено такі громади: Рукшинська – стратегічне управління; Глибоцька – управління людськими ресурсами; Мамалигівська – фінанси органів місцевого самоврядування; Новоселицька – комунікація та взаємодія з громадянами.

Кластер B «Надання високоякісних муніципальних послуг»: Мамаївська – адміністративні послуги; Вікнянська – освіта; Чудейська – охорона здоров’я; Великокучурівська – соціальні послуги.

Кластер С «Сприяння сталому місцевому розвитку»: Недобоївська – «громада, дружня до бізнесу»; Сторожинецька – просторове планування та управління земельними ресурсами; Сокирянська та Вижницька – громадська інфраструктура; Усть-Путильська – сільський розвиток. «Насправді, ми могли б кожну громаду області відзначити здобутками не лише в одному блоці, а навіть декількох.

Звісно, що ми згадали не всі громади і не всі їхні здобутки. Тому пропоную світлини, які засвідчують успіхи громад так і залишити на цій мапі, а під час наступних зустрічей її доповнювати», – відзначила Тетяна Татарчук, керівниця Чернівецького офісу Програми U-LEAD.

Друга частина заходу мала назву «20 завдань на 2020 рік». Тут представники об’єднаних громад в групах напрацьовували ті потреби, які в них є щодо розвитку їхньої спроможності. В свою чергу фахівці Програми U-LEAD при плануванні наступних навчальних заходів будуть намагатись відповісти на запити громад.