Юраш: “Найбільша православна громада в Україні – це ті, хто підтримує ПЦУ”

В Україні є стабільні 12-16% тих, хто впродовж останніх 20 років однозначно пов’язує себе з Московським Патріархатом. Однак помісна Православна Церква має більше прихильників серед православних вірян. Про це в інтерв’ю Lb.ua сказав директор Департаменту у справах релігій і національностей Андрій Юраш, пояснивши, що РПЦ в Україні (УПЦ МП) насправді не є найбільшою православною громадою на території …

В Україні є стабільні 12-16% тих, хто впродовж останніх 20 років однозначно пов’язує себе з Московським Патріархатом. Однак помісна Православна Церква має більше прихильників серед православних вірян.

Про це в інтерв’ю Lb.ua сказав директор Департаменту у справах релігій і національностей Андрій Юраш, пояснивши, що РПЦ в Україні (УПЦ МП) насправді не є найбільшою православною громадою на території України.

“Найбільша – це ПЦУ. Є різниця між кількістю громад, тобто інституцій, і кількістю людей, яку з нею співвідносять. Це абсолютно різні речі”, – наголосив посадовець.

Далі він пояснив: “Якщо в якомусь селі в Одеській області більше вірян Московського Патріархату, вона сприймається як регіон повного домінування. Але подивіться соціологію: 50%, навіть в Одесі, тих, хто кожну неділю чи раз на місяць ходить до Московського Патріархату, себе з ним не співвідносить. Тому є різниця між інституційною мережею і реальними уявленнями людини”.

“Жодних сумнівів, що найбільша громада – громада тих, хто підтримує Православну церкву України”, – додав Юраш.

Він зауважив, що цього року в опитуванні Центра Разумкова не було соціологічних даних щодо цієї теми, але минулого ледь не 40% серед тих, хто співвідносив себе з Московським Ппатріархатом, прагнули Помісної автокефальної Церкви. “Це і є нереалізований потенціал”, – додав він.

“Важливий момент – у більшості регіонів спільноти і окремі віряни, які зараз через різні обставини перебувають у структурах Московської Церкви, однак пов’язують себе з помісною Церквою, не мають ні ресурсів, ні можливостей для переходу в ПЦУ”, – наголосив Юраш.