Фактичні перевірки додали у бюджет понад 2,9 млн. грн.

Впродовж 9 місяців 2019 року аудитори ДПС у Чернівецькій області провели у ризикових суб‘єктів господарювання регіону 152 фактичні перевірки. Серед питань, що перевірялися – дотримання порядку здійснення розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). За результатами цих перевірок було застосовано 2,9 млн. грн. штрафних фінансових санкцій, що більше аналогічного періоду на 23,8 відсотки.

Поміж основних порушень – проведення готівкових розрахунків без застосування РРО, зокрема в разі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; невидача покупцям фіскальних чеків, продаж пального без придбання ліцензій, не оприбуткування готівкових коштів у книгах обліку.

До прикладу, аналізуючи діяльність одного з підприємств встановлено, що даний платник зареєстрував три акцизні склади зі зберігання пального, але разом з тим, ліцензії на право роздрібного продажу пального не придбавалися. Податківці провели фактичну перевірку під час якої задокументували продаж пального кінцевим споживачам без відповідної ліцензії, без застосування РРО та без видачі розрахункового документу. За таку діяльність, згідно матеріалів фактичної перевірки, до платника застосовано 551,8 тис. грн. штрафних (фінансових санкцій).

Інший епізод – відповідно до бази даних податкової служби в одного із підприємств, що стоїть на обліку в Чернівецькій області, в інших регіонах розташовані п’ять пунктів продажу палива (тверде, рідке та газоподібне). Даним платником в ЄРПН зареєстровано податкові накладні на реалізацію пального, але на придбання такі накладні відсутні. Для з’ясування таких розбіжностей податківці області ініціювали проведення фактичних перевірок за місцем знаходження пунктів продажу. Перевірками виявлено неналежне ведення обліку товарних запасів за місцем реалізації та не оприбуткування готівкових коштів в книги обліку – як результат застосовано штрафних (фінансових санкцій) 471,3 тис. грн.
Податківці області звертають увагу бізнес – спільноти, що кожна не проведена через РРО та не оприбуткована гривня обертається в масштабах країни мільйонами несплачених податків і саме тому підвищена увага до «електронної» фіскалізації та декларування в повному обсязі свій “кеш” до обсягів доходів.

Також, на постійному контролі у податківців регіону дотримання норм ПКУ при здійсненні торгівлі підакцизними товарами ( лікеро – горілчаними , тютюновими та пально – мастильними).

 

На сайті ДПС для платників діють електронні сервіси

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу платників Буковини, на можливість отримання он-лайн послуг на офіційному порталі Державної податкової служби України.

Вдосконалення електронних сервісів ДПС – це реформування формату відносин з суб`єктами господарювання, завдяки якому скорочується час на отримання адміністративних послуг, оформлення та подання звітності до органів фіскальної служби, підвищується оперативність надання та якість звітності, а також знижуються корупційні ризики, завдяки уникненню безпосереднього спілкування з працівниками контролюючих органів.

Адже беззаперечними перевагами подання платниками податків звітності в електронному вигляді є вибір зручного для платника часу здачі звітності та економія часу на її подання, постійна актуалізація (оновлення) програмного забезпечення відповідно до останніх змін у податковому законодавстві, автоматичне створення архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів. Подана в електронному вигляді звітність надійно зашифрована, вона захищена від несанкціонованих переглядів та втручань, програмне забезпечення здійснює арифметичний контроль за показниками декларації та оперативне відстеження змін до її форм.

Серед найбільш затребуваних сервісів – «Електронний кабінет» (https://cabinet.sfs.gov.ua/). Електронний кабінет платника має дві функціональних частини: відкриту, яка є загальнодоступною та приватну. Вхід до відкритої частини надається усім користувачам без винятку та дозволяє переглянути довідкову інформацію, новини, податковий календар та інформацію з реєстрів ДПС, які є загальнодоступними. Для можливості користування приватною частиною «Електронного кабінету» платнику податків необхідно отримати особистий ключ електронного цифрового підпису (у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів ДПС України) та укласти з територіальним органом ДПС договір «Про визнання електронних документів». Це можна зробити в електронній формі – достатньо лише завантажити інсталяційний пакет «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до “Єдиного вікна подання електронної звітності”», яке знаходиться на офіційному веб-порталі у розділі «Електронна звітність» (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/).

Даний сервіс який містить наступну інформацію: податковий календар; стан розрахунків з бюджетом; листування з органами ДФС; облікові дані; пошук інформації в реєстрах ДФС; подання заяв/запитів; подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді; Сплата податків (фізичним особам);перегляд даних СЕА ПДВ; інші електронні сервіси; інформація з реєстрів Дані про взяття на облік платників; реєстр страхувальників; дані реєстру платників ПДВ; реєстр платників єдиного податку; інформація про РРО; інформація про книги ОРО; дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального; реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами.

У режимі реального часу можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, отримати доступ до особистої інформації, тобто, отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом. Фізичні особи за допомогою сервісу «Стан розрахунків з бюджетом» в Електронному кабінеті можуть сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по таких податках.

Крім того, багато корисної інформації для платників податків і в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (http://zir.tax.gov.ua/ ). Це сервіс, в якому у форматі питань – відповідей представлена офіційна позиція ДПС України по всіх напрямах чинного податкового та митного законодавства.

Можливість цілодобового повідомлення про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДПС передбачає сервіс “Пульс” (https://tax.gov.ua/others/puls-)

З усіма електронними сервісами, розміщені на офіційному веб-порталі ДПС можна ознайомитися за посиланням:(https://tax.gov.ua/…/elektronnyi-servi…/elektronni-servisi-/)

 

Відповідь на запитання від платника

Яким чином в контролюючих органах оновлюється інформація про зміну облікових даних ФОП або ФО, які провадять незалежну професійну діяльність (зміна ПІБ, місця проживання тощо)?

Відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:

інформація органів державної реєстрації;

документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

Внесення змін до облікових даних платників податків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (п. 66.2 ст. 66 ПКУ).

Відповідно до п. 1.5 розд. І Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 1588), інформація про платників податків, отримана для їх обліку згідно з Порядком № 1588, вноситься до Реєстру самозайнятих осіб, який є складовою частиною Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО).

Пунктом 9.2 розд. ІХ Порядку № 1588 визначено, що у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно з Порядком № 1588, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формами № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни».

Отже, стосовно фізичних осіб – підприємців інформація про зміну облікових даних оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, в порядку визначеному Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами і доповненнями.

Стосовно фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, інформація про зміну облікових даних оновлюється на підставі уточнених документів та заяви за формою № 5-ОПП.

Крім того, відомості Реєстру самозайнятих осіб можуть бути оновлені (доповнені, актуалізовані) контролюючими органами на підставі електронних даних інформаційного фонду ДРФО, Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ЄДР, інших державних реєстрів, ведення яких здійснюється органами державної влади (п. 9.5 розд. ІХ Порядку № 1588).

Після оновлення відомостей Реєстру самозайнятих осіб на підставі відомостей ЄДР про внесення змін до відомостей щодо фізичних осіб – підприємців контролюючий орган передає до ЄДР відомості про внесення відповідних відомостей до реєстрів Центрального контролюючого органу із зазначенням: дати внесення даних до відомчого реєстру, дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платник податків перебуває на обліку (п. 9.6 розд. ІХ Порядку № 1588).