Відповідальність за незаконне придбання, зберігання наркотичних засобів без мети збуту

Згідно статті 309 Кримінального Кодексу України особа кримінальна відповідальність за незаконне придбання, зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

Факти реєстрації кримінальних проваджень даної категорії непоодинокі, у зв’язку з тим, що продовжують мати місце випадки вчинення таких злочинів на території нашого району.

Так, обвинувачений на початку квітня 2019 року через мережу інтернет придбав у невстановленої особи речовину рослинного походження «Канабіс», та знаючи про заборону законом зберігання речовини рослинного походження «Канабіс», зберігав її для власного вживання в домогосподарстві за місцем проживання.

19  квітня 2019 року в ході проведення санкціоновано обшуку за місцем проживання працівниками поліції було виявлено та вилучено подрібнену речовину рослинного походження, яка згідно висновку експерта за № 255-X від 23.04.2019 року – є особливо небезпечним засобом, обіг якого заборонений – «Канабіс». Маса канабісу в перерахунку на висушену становить 6,406 г.

Тобто, своїми умисними діями даний громадянин вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.309 КК України, тобто незаконне придбання та зберігання, наркотичних засобів без мети збуту.

27 травня 2019 року між прокурором Сторожинецької місцевої прокуратури та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості.

За умовами даної угоди обвинувачений в повному обсязі визнає свою вину у вчиненні інкримінованому йому органом досудового розслідування злочину за обставин, викладених у повідомленні про підозру. Інші учасники досудового розслідування також не оспорюють викладених вище фактичних обставин правопорушення, сторони не мають сумнівів щодо добровільності та істотності їхніх позицій.

Вироком Глибоцького районного суду вказану угоду затверджено та призначено узгоджене сторонами покарання.

Звертаю увагу, що вказана категорія злочинів, а саме незаконний обіг наркотичних, психотропних речовин або їх аналогів, є небезпечні, перш за все для суспільства через свою шкідливість і викликають залежність. У зв’язку з цим, покарання за вчинення даних злочинів

 

Ігор Димчук

Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури.